Az AfD saját EP-frakciót alapított, de Mazurekre nem tartanak igényt

Az AfD saját EP-frakciót alapított, de Mazurekre nem tartanak igényt

Szerdán érkezett a hír, hogy a német radikális jobboldali AfD ellenzéki párt saját EP-frakciót alapít, este pedig már azt is tudni lehetett, hogy képviselője lesz 8 országból (a frakció létrehozásához minimálisan elvárt mennyiség 23 mandátum 7 országból). Az új képviselőcsoport tagja lesz a szlovák Republika is, sőt, a frakció alelnöke mega a párt első embere, Milan Uhrík lesz. Ám a Republika nem várt pofont is kapott német szövetségeseitől.

Milan Mazurekre állítólag az AfD nem tart igényt, ami magyarul annyit tesz, hogy nem szívesen venné fel új frakciójába. Milan Mazurek a radikális jobboldaliak között is a szélsőséget képviseli, korábbi kijelentései antiszemita, cigánygyűlölő felhangúak voltak.

A Republika a június EP-választáson két mandátumot szerzett, az egyiket Uhrík, a másik Mazurek, így a helyzet enyhén szólva is problémás.

Ha igazak a hírek, akkor Mazurek annak a politikának az „áldozata” lett, hogy az AfD igyekszik szalonképesíteni magát a német mainstream pártok számára a német belpolitikai kereteiben. Itt a legkézenfekvőbb partner a CDU-CSU lenne. Az AfD mérsékeltebb része ugyanis anno az Angela Merkel vezette CDU túlságosan balos-centrista politikája miatt hagyta ott a kereszténydemokratákat és hozta létre az AfD-t.

Hírdetés

Jelenleg az AfD vért izzad, hogy a sajtó által táplált szélsőjobboldali bélyeget levetkőzve potenciális kormánytényező legyen Németországban. Erre matematikailag minden esélye megvan: a párt a felméréseket veri a kormánypártokat, a CDU-CSU után a második legnépszerűbb politikai erő, Kelet-Németországban pedig a legnépszerűbb.

Most egy sikeres EP-választás után Szuverén Nemzetek Európája néven alapít frakciót, amelyhez nyolc országból csatlakoztak:

További pártokat is várnak a frakcióba, állítólag fontolgatja a csatlakozást a görög NIKH (Demokrata Hazafias Mozgalom), a lengyel Nemzeti Mozgalom, és a szélsőjobboldali román SOS Romania.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »