Az AfD nem választható párt

Az AfD nem választható párt

A német püspöki konferencia elnöke, Reinhard Marx kardinális a radikálisan jobboldali AfD-re vonatkozó döntését csütörtökön így indokolta.

A német püspöki konferencia az Alternatíva Németországért (AfD) pártot hivatalosan a német katolikusok számára nem választhatónak nyilvánította – írja a Deutsche Wirtschaftsnachrichten. (Várjuk a hazai balliberálisok mélyből jövő felháborodását, akik szerint az egyháznak még a látszatát is kerülnie kell, hogy beavatkozzon a politikába.)

Ez nóvum, kommentálja a döntést a független német gazdasági-politikai portál erről szóló tudósításában: a katolikus egyház még soha nem utasított el politikai pártot.

A német püspöki konferencia elnöke, Reinhard Marx kardinális a radikálisan jobboldali AfD-re vonatkozó döntését csütörtökön így indokolta:

„Mindig felmerül a kérdés, vajon az AfD-t választhatjuk-e vagy sem. Nem az AfD megbélyegzéséről van szó. De egyértelműen elhatároljuk magunkat a párt populista magatartásától és a párt tartalmi kérdésekben mutatott számos állásfoglalásától… Hogy egészen egyértelmű legyek: keresztény nézőszögből a politikai cselekvés nem egyeztethető össze az idegenellenességgel, az elidegenítés elleni szorongások szításával, a nemzeti érdekek egyoldalú hangsúlyozásával, a kultúra nacionalista értelmezésével, az állami ellenőrzés fenntartása melletti vallásszabadsággal vagy a képviseleti demokrácia alapvető megkérdőjelezésével.”

Hírdetés

Majd elmondta, hogy a katolikus egyház távol tartja magát a pártpolitikai kérdésektől (jé!). Az kétségtelen, mondta, hogy a katolikus egyház elviekben szoros kapcsolatokat ápol a szövetségi kormánnyal, de az mindegy, hogy a kormány milyen pártokból áll. (Csak az AfD ne legyen.)

A portál megjegyzi, hogy az egyházak Németországban az egyházi adó privilégiumát élvezik, ami az egyházaknak kiváló pénzügyi alapokat biztosít. A DWN szó szerint ismerteti a püspöki konferencia állásfoglalását, amelyet Marx fogalmazott meg.

Néhány mondat belőle: „Tekintettel a jelenleg folyó vitákra, meg vagyok győződve, hogy minden vitát falainkon belül kell lefolytatnunk. Természetesen a politikai beavatkozásnak van legitim sávszélessége, de határok is léteznek, amelyekről keresztényekként azt mondjuk: ezek vörös vonalak. Példának említem az idegenellenességet, más vallási közösségek gyalázását, a saját nemzet túlzott dicsőítését, a rasszizmus, antiszemitizmus, a világ szegénye iránt mutatott érdektelenséget, de az egymással való lekezelő és ellenséges beszédmódot is.”

Ezek voltak Marx szavai. Ámen.

Lovas István


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »