Az AfD komolyabb követ dobott a német politika vizébe, mint bárki gondolná

Az AfD komolyabb követ dobott a német politika vizébe, mint bárki gondolná

A fiatal nemzeti pártnak felfelé ívelő népszerűségével minden eddiginél jobban sikerült megbontania a Merkel-éra nagy gonddal felépített status quóját. A vereségtől rettegő baloldal és a liberálisok olyannyira bepánikoltak, hogy a túlélés reményében még a kancellár haragját is hajlandóak vállalni.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) számára történelmi sikereket hozó helyhatósági választások után két hónappal ott tartunk, hogy a rajna-vidék-pfalzi tartományi parlamentben már a CDU kigolyózásával formálódik a balliberális egységfront a “szélsőségesek” visszaszorítására.

Az egymással eddig látszólag nem kompatibilis politikát folytató Németország Szociáldemokrata Pártját (SPD), az ökopárti Zöldeket és az ultraliberális Német Szabaddemokrata Pártot (FDP) sikerrel terelheti egy akolba a rendszerpártok eddigi pozícióit sikerrel megrengető AfD-től való félelem.

Az FDP hétfő este döntött arról, hogy elfogadja a koalíciós felkérést, és csatlakozik a tartományt eddig vivő zöld-szocdem tengelyhez, biztosítva ezzel a többséget, helyi szinten hátba szúrva országosan hagyományos szövetségesét, a Merkel vezette CDU-t. Ami valószínűleg nem marad visszhang nélkül.

Merkel azonban, ha dühös is, valószínűleg addig nem regulázza majd meg a szabaddemokratákat, amíg nem rendezi a nagyobb fejfájást okozó problémáját: a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) kibontakozó koalíciós válságot.

Ahogy arról portálunk korábban beszámolt, a CSU komolyan fenyegetőzik azzal, hogy 2017-ben külön indul eddigi szövetségesétől, cserben hagyva ezzel Mekrlet, és egyben konkurenciát is állítva a kancellárnak, akivel a migránsválság kapcsán már eddig sem volt felhőtlen a viszonyuk.

Ez a felállás kifejezetten érdekes helyzetbe hozhatja a kancellárt, akinek “centrális előterét” így több oldalról is elkezdték bontogatni.

A német rendszer lényege pont az volt eddig, hogy “aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére”, amihez mindenki tartotta is magát, ám az AfD erősödése a baloldalon a zöldeknek és az SPD-nek is komoly létkérdésbeli problémákat okoz, így ők saját bőrük mentése érdekében kénytelenek önállósítani magukat, a CSU-nak pedig jobboldali, konzervatív, ráadásul erősen regionális pártként szintén kmeghatározó fontosságú, hogy az emberek benne lássák a Merkeltől jobbra álló, egyedüli vállalható választási lehetőséget.

Az alig 3 éves nemzeti párt egyre intenzívebb felfutásával azonban ezek az érdekek mind sérülnek, ami nagyon könnyen vezethet oda, hogy az ellenérdekelt felek nagyon szoros együttműködésén és egymásra utaltságán alapuló merkeli szisztéma a politikai szereplők önzése miatt idővel működésképtelenné válik.

Ha ez bekövetkezik, akkor a németek körében egyre népszerűtlenebb Merkel kezéből igen könnyen kicsúszhat a gyeplő, és akármilyen eredményt produkál is az AfD ’17-ben, a német belpolitikában már semmi sem lesz olyan, mint az elmúlt évtizedekben volt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »