Az AfD kiválóan szerepelt, Merkelt és a szocdemeket is büntették a választók Berlinben

Az AfD kiválóan szerepelt, Merkelt és a szocdemeket is büntették a választók Berlinben

MTI nyomán

A német szociáldemokrata párt (SPD) története leggyengébb fővárosi eredményével, a szavazatok 21,6 százalékával végzett az első helyen a berlini tartományi törvényhozási (képviselőházi) választáson a hétfő hajnalban közzétett előzetes hivatalos végeredmény szerint. Történelmi mélypontra zuhant az eddigi koalíciós társ, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) választói támogatottsága is, és az Angela Merkel kancellár vezette párt ellenzékbe szorulhat. A választás nagy nyertese az SPD-től balra álló Baloldal és a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD).

Az SPD berlini szervezete vasárnap kétszeres mélységi rekordot állított fel; magas részvétel mellett is történetének legrosszabb eredményét produkálta, és mind a 16 tartomány összes eddigi törvényhozási választását tekintve a legszerényebb szavazataránnyal szerezte meg a kormányalakításra feljogosító első helyet.

Visszaesésük helyi ügyek mellett a szövetségi kormány migránspolitikája körüli vitáknak tulajdonítható, a még nagyobb kudarcot pedig egyedül a listavezető Michael Müller kormányzó polgármester népszerűsége révén kerülték el.

A CDU a 2011-ben elért 23,3 százalék után 17,6 százalékkal végzett a második helyen, messze alulmúlva az előző legrosszabb eredményét, az 1948-ban elért 19,4 százalékot. Népszerűségét a párt berlini gondjai mellett mindenekelőtt a pártelnök-kancellár, Angela Merkel nevével fémjelzett bevándorláspolitika körüli viták tépázták meg.

Az egykori keletnémet állampárt utódszervezete és nyugati baloldali tömörülések egyesülése révén létrejött Baloldal támogatottsága a 2011-es 11,7 százalékról 15,6 százalékra emelkedett.

Hírdetés

A Zöldek támogatottsága kismértékben csökkent, a fővárosban a párt baloldali irányzata által dominált ökopárt a 2011-es 17,6 százalék után a szavazatok 15,2 százalékát szerezte meg.

Öt év szünet után visszajutott a képviselőházba a liberális FDP, amely az első elemzések szerint elsősorban a CDU-tól hódított el választókat.

Nemzeti bravúr a liberális fővárosban

A bevándorlók befogadását élesen elutasító, euszkeptikus AfD a választás előtti felméréseknek megfelelően szerepelt, 14,2 százalékos eredménnyel debütál Berlinben.

A város keleti külső kerületeiben, a németek mellett főleg az orosz kisebbség körében kedvelt környékeken szerezte a legtöbb szavazatot, a 78-ból 5 egyéni körzetben is mandátumot szerzett, frakciója 25 fős lesz.

A 2013-ban alapított párt immár 10 tartományi törvényhozásban van jelen a 16-ból.

Az AfD-nek ezzel sikerült remekelnie az idei utolsó német tartományi választáson, és jól látszik, hogy a jelenleg országosan harmadik legerősebbnek számító párt stabil politikai beágyazottsággal bír a német közéletben és egyenletes tempóban menetel afelé, hogy a Bundestagban is megkerülhetetlen tényező legyen.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »