Az adatvédelmi hatóság vizsgálódik az ÁSZ-nál

Az adatvédelmi hatóság vizsgálódik az ÁSZ-nál

Az adatvédelmi hatóság körbenéz az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ) az Együttnek előrevetített bírság egyik tétele kapcsán – értesült a Magyar Nemzet.

Juhász Péterék számos ponton támadják az összesen 19 millió forintos büntetést kilátásba helyező ÁSZ-jelentéstervezetet, ezek egyike pedig szerintük személyiségi jogi kérdéseket vet fel. A számvevők ugyanis megállapították, hogy még 2015-ben 62 ezer forintnyi tagdíjat a párt rosszul könyvelt el, mert azt adományként tüntették fel. Az Együtt szerint ugyanakkor az ÁSZ-nak semmilyen információja nem lehet arról, ki tagja a pártnak, és ki nem, ez ugyanis különösen védett személyes adat. Ráadásul az sem derül ki szerintük, hogy a hivatal munkatársai pontosan kire gondolnak.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a történtek kapcsán már érkezett hozzájuk beadvány – egyébként nem az Együtt-től –, ezt ügyként kezelik, és kivizsgálják. A NAIH munkatársainak nyilvánvalóan most meg kell nézniük, hogy az ÁSZ a jogszabályi felhatalmazás alapján milyen adatokra láthat rá, illetve hogy a törvény szerint miket ellenőrizhet. Péterfalvi Attila éppen ezért egyelőre nem is tudott konkrétumot mondani arról, hogy vajon történhetett-e bármilyen szabálytalanság az állami szervnél.

Hírdetés

Juhász Péter ezt az esetet egyébként az ÁSZ kommunikációs vezetőjével is próbálta tisztázni – amikor szerdán beadták észrevételeiket a hivatal belvárosi épületében –, ám a komédiával felérő néhány perces vitának köszönhetően sem lett okosabb. A politikus hiába tette fel a kérdést többször, többféleképpen, honnan tudják a számvevők, hogy valaki a pártnak a tagja-e vagy sem, honnan szereznek erről információt, hiszen ez védett személyes adat. Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője rendre csak azt a mondatot ismételgette, hogy a számvevőszék mindenben betartja a vonatkozó törvényi előírásokat. Érdemben azonban nem válaszolt, egy ponton el is ismerte, hogy ő a részletekről nem tud semmit mondani, hiszen nem ő készítette a jelentéstervezetet. A törvényekre való állandó hivatkozást kifigurázva Juhász Péter végül úgy köszönt el, hogy „viszontlátásra, papagáj úr”.

Juhász a történtek kapcsán egyébként még bűncselekmény gyanúját is felvetette. Szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában fejtette ki, hogy valakinek a párthovatartozása különösen védett személyes adat, ilyet pedig az ÁSZ nem kezelhet. Ha mégis, a politikus szerint bűncselekményt követnek el, hiszen az személyes adattal való visszaélés.

http://mno.hu/

Az Együtt egyébként már korábban is közölte, hogy ha marad a 19 millió forintos büntetés, a pártnak januárban és februárban nem lesz pénze semmire. Megismételték azt is, amit a többi ellenzéki párt mond, hogy az ÁSZ a Fidesz pártállami módszereit kiszolgálva, adminisztratív eszközökkel próbálja ellehetetleníteni az ellenzéket a választás előtt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »