Az abortusz témáját feldolgozó darab bemutatójára készül a Párbeszéd Házában Meskó Zsolt

Az abortusz témáját feldolgozó darab bemutatójára készül a Párbeszéd Házában Meskó Zsolt

Legújabb, Ki az Isten, és mit akar? című darabjában Meskó Zsolt író, rendező arra tesz kísérletet, hogy két egymásba szövődő szálon futó cselekmény révén korunkban élő szereplők – fiatalok, középkorúak, idősebbek – szemszögén keresztül lépjen be a Biblia világába. Az egyfelvonásos mű mai nyelvezettel beszél örök dilemmákról és értékekről, az élet döntő kérdéseiről.

Henri Boulad jezsuita szerzetes mondta: nagy felelősségünk, hogy megtaláljuk az evangélium 21. századi nyelvezetét.

A mai tizen-, huszonévesek sokszor arra panaszkodnak, hogy számukra távoli nyelvi közeg az evangéliumok világa. Többször kerülnek abba a helyzetbe, hogy nem értik a szövegeket. Ezért aztán nem is forgatják se az Ó-, se az Újszövetséget.  A példabeszédek, a példázatok, magyarázatok nélkül távol esnek az ő hétköznapjaiktól, küzdelmeiktől.

Az előadás arra tesz kísérletet, hogy ma, 2022-ben élő szereplők – fiatalok, középkorúak, idősebbek – szemszögén keresztül lépjen be a Biblia világába.

A történet cselekményei két szálon futnak, különös módon mégis kiegészítik egymást és a kettő együtt válik teljességgé.

A történet egyik szála szerint egy 20 éves lány és 21 éves szerelme légyottjából gyermek fogant. Az ifjú pár és környezete nagy kérdése, hogy vajon mi legyen a gyerekkel: megszülessen, vagy abortuszra menjen az édesanya?

Hírdetés

A válasz keresése közben a másik szálon az Ószövetség és az Újszövetség hat-hat jelenete elevenedik meg, amelyeken tizenkét szereplő halad át – ugyanazok az alakok, akik a családi történetben is érintettek.

A színdarab ősbemutatóját a jezsuiták budapesti Párbeszéd Házában (1085 Budapest, Horánszky utca 20.) tartják októberben. Az előadást elsőként csoportosan érkező középiskolai diákok és kísérőik nézhetik meg októberben zárt körű előadásokon: 13-án 11 és 14 órakor; 14-én 11, illetve 14 órakor, valamint 17-én 15 órakor. Számukra az egyébként belépődíjas előadás ezen alkalmakkal térítésmentesen megtekinthető, a szervezők az érdeklődő középiskolás csoportok jelentkezését a [email protected] e-mail-címen várják.

Az előadás megtekintését jó szívvel ajánlják kihelyezett osztályfőnöki vagy hittanórának is, mely után a diákokkal beszélgetést lehet folytatni a műben felvetett erkölcsi kérdésekről. Utóbbihoz igény esetén szívesen adnak szempontokat.

Meskó Zsolt rendező, forgatókönyvíró, író nevéhez több tucat mű szövegkönyve, illetve színpadra állítása fűződik – legutóbb a Madách Színház mutatta be az ő szövege alapján készült A tizenötödik című musicalt. A jezsuitákkal régi barátságot ápol, 2019-ben például együtt szervezték a budapesti Szabadság hídon bemutatott szentmisét.

További információk az előadásokkal kapcsolatban IDE kattintva érhetők el.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »