Az a legjobb, ha a rákosok időben meghalnak… Embertelenség a köbön

Az orvos szakmai döntése helyett több betegségtípusban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő költséghatékony választása jelölné ki, milyen terápiát kell alkalmazni – a betegszervezetek szerint ez elfogadhatatlan.

Október 6-án jelent meg az a közbeszerzési kiírás, melynek értelmében a tüdőrákos, a vastagbélrákos, a prosztatarákos és a melanoma bőrdaganatos betegek egy része számára a szakorvos helyett a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) választhatná ki, melyik terápiával kell megkezdeni a kezelést. A NEAK árverseny alapján jelölné ki a gyógyszert, ezért a tervezet ellen már több betegszervezet tiltakozott – írja a Napi.hu.

Hírdetés

„Több betegségtípusban, ahol korábban kettő, három vagy négy daganatellenes terápia közül választhatta ki a kezelőorvos a betegének leginkább megfelelőnek tartott terápiát, ott ezután kötelezően meghatároznák, melyik gyógyszerrel lehet megkezdeni a kezelést. Elfogadhatatlan, hogy ezentúl ne az orvosok döntsenek szakmai alapon, ahogyan eddig! Elfogadhatatlan, hogy a beteg ne szólhasson bele abba, hogy a súlyos mellékhatások közül melyik terápia nehézségeit képes elviselni! Elfogadhatatlan és érthetetlen, ami történik!” – mondta Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

Kalotay szerint az elmúlt években társadalombiztosítással vált elérhetővé a magyar rákbetegeknek több olyan rákgyógyszer, amely hasznosságáról és költséghatékonyságáról az állam is meggyőződött, most azonban mégis el akarják venni ezek egy részét. „Ezerféle módon spórolhatna az állam, nem fogadjuk el, hogy a rák gyógyítási esélyeinek rontása legyen a módszer!” – tette hozzá.

A Gyógyulj Velünk Egyesület kifejezte, még mindig bíznak abban, hogy a kormányzat felülbírálja a tervezetet, rajtuk kívül pedig az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete is aggodalmát fejezte ki az új szabályozással kapcsolatban.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »