Autópályát foglaltak, és meghalni is készek a feltorlódott bevándorlók

Autópályát foglaltak, és meghalni is készek a feltorlódott bevándorlók

Több száz migráns tüntetett a görög-macedón határon fekvő idomeni átkelőnél szerdán, miközben a legtöbb humanitárius szervezet az erőszak elszabadulásától tartva éjszaka megkezdte munkatársainak kivonását a helyszínről. Szerdán délután nagyjából 500 migráns blokkolta a Szaloniki és a macedón határon lévő Evzonoi átkelő közötti autópályát.

Az idomeni átkelőnél a macedón határzár ellen tiltakozó emberek eltorlaszolták a síneket, és akadályozták a segélyszervezeteket az ételosztásban – jelentette az ERT görög állami televízió. Az előző este a kilátástalan helyzetükön feldühödött migránsok megtagadták a vacsora elfogyasztását, és másokat is akadályoztak abban, hogy megegyék ételadagjukat.

„Ha nem tudunk innen továbbmenni, akkor mindannyian itt akarunk meghalni” – mondták helyszíni tudósítóknak.

Hírdetés

„Az emberek elkeseredettsége olyan szintre jutott, hogy akár maguknak is képesek ártani” – közölte Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője. Idomeniben a válságstáb becslései szerint jelenleg több mint 13 ezren várnak arra, hogy továbbmehessenek észak felé. Legtöbbjük Németországba szeretne eljutni.

A nap folyamán mintegy 500 migráns blokkolta a Szaloniki és a macedón határon lévő Evzonoi átkelő közötti autópályát. Az E75 jelű európai út a legfontosabb észak-déli útvonalnak számít a Balkánon. Tudósítók szerint az emberek a közelben lévő idomeni menekülttáborból jöttek. „Ezzel magukra akarják fordítani figyelmet” – mondta az egyik humanitárius szervezet dolgozója.

„Nyissátok meg a határokat. El akarunk innen menni” – skandálta a jórészt fiatal férfiakból álló tüntetők csoportja.

A görög állami televízió szerint a rendőrség elterelte a forgalmat, ugyanakkor átmenetileg az autópályán káosz alakult ki. A görög készenléti rendőrség egyelőre nem reagált. Kisebb tüntetésekre került sor három égei-tengeri görög sziget regisztrációs központjában is, amelyekben az Európai Unió és Törökország közötti egyezmény életbe lépése óta gyakorlatilag fogva tartják a migránsokat. Az egyezmény értelmében március 20-val kezdve minden Törökországból illegálisan érkezett migránst visszatoloncolnak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »