Autópálya

Június 29. óta teljesen autópályás a Budapest és a bolgár-szerb közti útvonal.

Amikor először szereztem autóvezetőként személyes tapasztalatot ezen a téren, az éppen 31 éve volt. Akkor a teljes Budapest-Szófia közti kb. 750 km-es út nagyobb része nem volt autólya: csak a Budapest-Kecskemét és az Újvidék-Niš közti rész, kivéve magát Belgrádot, itt át kellett menni a városon.

A szerbek aztán megcsinálták autóútként a maradék szakaszt Újvidék és a magyar határ között, 2011-re ez teljes autópálya lett. Közben 2006-ra a magyar részen is meglett a teljes szakasz Kecskemét és a szerb határ között.

Maradt még a Niš és a bolgár határ közti rész, ez hagyományosan kevésbé fontos út volt. A hidegháborús időszakban Belgrádtól a fő út ugyanis délre ment, a tengerig, az akkori görög-jugoszláv határon keresztül. Ehhez képes Bulgárián keresztül menni kitérő volt, még a Törökországba menő forgalom nagyobb része is inkább Görögországon keresztül ment.

Aztán mindez megváltozott Jugoszlávia szétesésével, a háborúval, meg azzal, hogy hirtelen lett plusz egy ország az útvonalon, ráadásul az új görög-macedón határon a görög hatóságok évekig direkt lassították az ügyintézést a macedón névvita miatt. Szóval hirtelen igény lett a bulgáriai kitérőre.

A Niš és a bolgár határ közti szakasz viszont teljesen alkalmatlan komoly forgalomra. Az út rendkívül szép egyébként, pl. kanyarog a Nisava folyó völgyében, 20 darab kis alagút is van közben. Csakhát alkalmatlan tranzitforgalomra. Végül a szerbek 2010-2018 között megcsinálták az egészet újra. Kicsit északabbra az eredeti úttól normál autópálya lett. Már nem szép, nincs mit nézni, de gyors. A bolgár határtól el lehet érni Nišig 50 perc alatt, korábban ez néha 2 és fél óra volt.

Hírdetés

Most június 28-án a teljes szerbiai szakasz megvan, megépült a Belgrádot elkerülő autópálya is. Azaz most már Budapestről a bolgár-szerb határig minden autópálya.

Viszont van még 48 km Bulgáriában, a szerb határ és Szófia között. Ennek kétharmada máig nincs megcsinálva, bár egyharma építés alatt van.

Ha maradt volna Boriszov kormánya, meglenne már. Ugyanis Boriszov kedvenc hobbija az autópálya-építés. Ő máig a megépített km-ekben méri minden kormány sikerét. A hivatalos adatokat nem néztem – azok úgyse számítanak -, de saját tapasztalatom szerint az egész kész lesz 2025-re.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »