Autógyártás globális chiphiány idején: Beépített navigáció nincs, újra divat az analóg sebességmérő

Autógyártás globális chiphiány idején: Beépített navigáció nincs, újra divat az analóg sebességmérő

Folytatódik az autóipar veszőfutása a globális chiphiány árnyékában. A gyártók kezdenek hosszútávra berendezkedni, ezért többen radikális lépésekre szánták el magukat: több modellt ideiglenesen a félvezető-igényes extrák nélkül gyártják le.

A globális félvezető-hiány miatt a legfrissebb becslések szerint 3,9 millió autó legyártása maradt el, ezek összértéke nagyjából 91 milliárd euró. A teljes képhez hozzátartozik, hogy nem pusztán a koronavírus-járvány tehet az eddig példátlan válságról, hanem az autóipar átalakulása is. A Bloomberg arról ír, hogy az elektromos gépjárművekre való áttérés gyorsabb ütemben zajlik, így a globális autóipari chip-igény 20 százalékhoz közeli értékkel emelkedett meg, annak ellenére, hogy a globális autóeladások száma az elmúlt két évben 10 százalékkal esett vissza.

Persze, jelenleg a legtöbb autóipari konszern a túlélésre fókuszál, már csak azért is, mert egyes becslések (méghozzá nem is a legpesszimistábbak) szerint a félvezetők kóros hiánya még 2022 év elejéig biztosan eltart. Addig is azonban az értékesítés nem állhat le, így az autómárkák félmegoldásokat kezdtek el alkalmazni.

Nissan számos autójából hagyja ki a navigációs rendszert, összességében az harmadával csökkenti az előre telepített navigációkkal rendelkező járművei számát. A Fiat-Crysler alá tartozó Ram 1500 pickupját a vakfoltokat is figyelő intelligens visszapillantók helyett csak hagyományos visszapillantókkal szereli fel. A Renault átmenetileg felfüggesztette az Arkana SUV modellek nagy, kormány mögötti kijelzőinek gyártását, a típust kisebb méretű kijelzőkkel szerelik fel.

A Peugeot a 308-as modelljénél visszatér az analóg sebességmérőkhöz, mert a digitális változatokhoz félvezetőkre van szükség. A General Motors a Chevrolet Silverado kisteherautókat a chipvezérelt üzemanyag-takarékossági modul nélkül fogja gyártani egy darabig (a rendszer gallononként 1 mérfölddel többet sajtolt ki az üzemanyagból).

Hírdetés

De más hatása is van a chiphiánynak az autóiparban. A félvezetőket átcsoportosítják a népszerűbb (jobban eladhatóbb) vagy drágább (jövedelmezőbb) modellek gyártásához más modellek gyártására. Ez a jelenség az utóbbi hetekben leginkább a Renaultnál és a Nissan esetében volt jellemző.

És mindemellett a gyártók próbálnak minél több chipet felhalmozni nehezebb időkre – vagyis a válság elhúzódására, mivel a félvezetők megrendelése és leszállítása között hétről hétre több idő telik el. A fő probléma azonban továbbra is ugyanaz: senki sem tudja, meddig tarthat és meddig fajulhat még a válság.

Globális chiphiány – Ha ekkora a kereslet a félvezetők iránt, miért nem gyártanak többet?

A VW szerint hónapokig eltarthat a chiphiány

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »