Autóeladások európai TOP 20-as listája: a gyártók háromnegyede komoly bajban van

Autóeladások európai TOP 20-as listája: a gyártók háromnegyede komoly bajban van

Múlt év decemberétől, az autóeladások zuhanásáról szóló első hírektől kezdődően komoly problémákkal küzd az autóipar. Kínában immáron több mint 12 hónapja megállás nélkül szűkül az autóeladások volumene, de nem csak a Távol-Keleten csökkent az új gépkocsik értékesíte.

Az európai piacon is kevesebb új autót vettek nyilvántartásba, és három márka kivételével mindegyik gyártó számai pirosba mentek át.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) Máltán kívül minden uniós ország autóeladásait figyeli, kiegészítve azokat a norvég, izalndi és svjáci értékesítésekkel. Az ő adataik alapján 2019-ben első felében a legnépszerűbb márka továbbra is a Volkswagen 936 348 eladott darabszámmal, ami hangzatos ugyan, de mégiscsak 6,5 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év első felében.

A második helyen a Renault végzett (560 ezer eladott autó), amely szintén 6,5 százalékos csökkenést volt kénytelen elkárolni, dobogós harmadik pedig a Peugeot debütált 527 ezer eladott példánnyal és -3 százalékos csökkenéssel.

Hírdetés

A Szlovákiában igencsak népszerű Škoda 398 ezer eladott autóval a 9. helyen végzett, viszonylag kisebb visszaesést szenvedett el (-0,9 százalék).

Eladások terén a legnagyobb csökkenést a Nissannak kellett lenyelnie: értékesítése 24,2 százalékkal csökkent, így idén az első félévben csak 217 137 darab autót tudott eladni.

A húszas listán csak öt olyan autógyártó van, amely 2018-hoz képest növelni tudta értékesítéseit. Ide tartozik a Citroen +6,5 százalékos bővüléssel és 356 511 eladott példánnyal; a Dacia, több mint 10 százalékos növekedéssel és 316 424 darab autó eladásával; a Seat 6,3 százalékot javított a tavalyi évhez képest, , a Volvo +2,4 százalékot tudott hozni, a KIA pedig 1,6 százalékot teljesített pluszban.

Az év első hat hónapjában eladott autók száma 8 426 190, ami 3,1 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakéhoz képest.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »