Ausztriai gázrobbanás: rendkívüli állapot Olaszországban

Ausztriai gázrobbanás: rendkívüli állapot Olaszországban

Kedd reggel háromnegyed kilenckor hatalmas robbanás rázta meg az alsó-ausztriai Baumgartenben működő gázelosztó központot, Ausztria legnagyobb ilyen létesítményét. Az Oroszországból Szlovákián át érkező gáz mennyisége hirtelen a töredékére csökkent, majd a szlovák földgázszállító cég bejelentette, hogy leállította a Baumgartenbe irányuló szállítmányokat. Egy ember meghalt, a sérültek számát illetően eltérőek az információk, az osztrák gázelosztó vállalat 18, az osztrák rendőrség ötven sérültről írt. A gänserndorfi Vöröskereszt a Facebookon azt írta, két helikopter is részt vett a mentésben, az egész környéket lezárták. 

Az elosztóállomás csak pár kilométerre van a szlovák határtól. Mint arról a nagymagasfalui (Vysoká pri Morave) polgármester a szlovák médiának beszámolt, száz méter magasra látta csapni a lángokat, és egy ideig attól lehetett tartani, hogy a tűz átterjed szlovák területre is, ezért mérlegelte az evakuálást. A robbanást és a felcsapó lángokat több határ menti településről, Stomfáról (Stupava) és Pozsony Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) városrészéből is látni lehetett.

Az OMV többségi tulajdonában álló Gas Connect Austria honlapján azt közölte, valószínűleg műszaki hiba lehetett a robbanás oka. A baumgarteni állomáson keresztül évente 40 milliárd köbméter földgázt osztanak el Nyugat-, Dél- és Délkelet-Európa felé. 

Hírdetés

Olaszország rögtön megérezte a robbanás okozta szolgáltatás-kiesést. A gázvezeték Tarvisionál lép be olasz földre, itt reggel jelenősen csökkent az importgáz volumene. A gazdasági minisztérium rendkívüli állapotot hirdetett.  

http://mno.hu/

Explosion at Baumgarten, gas flows stopped. Italian imports from tarvisio dropped towards zero, PSV DA @ 45 €/MWh #natgas pic.twitter.com/dbQV2BJVwK— ENERGY mkts (@energy_mkts) December 12, 2017

A robbanás várhatóan a magyarországi gázellátásra nem lesz hatással, mert elegendő készletek állnak rendelkezésre. Hasonlóan nyilatkozott a szlovák földgázkészletező cég szóvivője is. 

Az orosz Gazprom Export közleményben reagált a robbantásra. A cég azt írja, hogy minden lehetőt megtesznek azért, hogy a partnereik megkapják a megfelelő gázmennyiséget, és a vezetékein keresztül ideiglenesen újraosztják a szállítandó gáz mennyiségét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »