Ausztriai beteggondozóként – ördögi körben

Ausztriai beteggondozóként – ördögi körben

A komáromi Ódor Éva már hat éve beteggondozóként dolgozik Ausztriában. A koronavírus-járvány miatt azonban bő két hónapja bevétel nélkül várja a határzár feloldását és a lehetőséget, hogy végre folytathassa a munkáját.

„Bécsből március 5-én jöttem haza Komáromba, s mivel pár nap múlva lezárták az államhatárokat, már nem tudtam visszatérni az általam gondozott idős beteghez. Ezért az engem kéthetente váltó kolléganőm már több mint két hónapja egyfolytában kénytelen Ausztriában tartózkodni. Ő a szokásos pihenőjét kénytelen nélkülözni, nekem pedig egyre nagyobb gondot okoz a jövedelem-kiesésem” – árulta el portálunknak Ódor Éva.

Elmondta: az osztrák állam – az igénylők havi bevételétől függően – most havi 500-1000 euró közti támogatással csak azokat segíti, akik odaát is leadnak adóbevallást.

„Természetesen, Szlovákiában minden évben leadom a kötelező adóbevallásomat. A határzár miatt idehaza rekedt beteggondozókkal együtt nagyon kilátástalan helyzetbe kerültünk. Most a saját bőrünkön érezzük az említett törvény hátrányát“ – vázolta a saját áldatlan helyzetüket.

Tudomása szerint a járvány miatt meghosszabbított adóbenyújtási időszak végéig, június 30-ig majd lehetősége nyílik utólagos adóbevallás benyújtására, de valamiből addig is be kell fizetnie a társadalmi biztosításokat, s egyedülállóként a napi megélhetését is biztosítania kell.

Hírdetés

„Ha a visszautazásom után leadom az utólagos adóbevallásomat, akkor majd kérvényezhetem, hogy ez év végéig én is kapjam meg az említett osztrák támogatást, ami esetemben 500 euró körüli összeg lehet. Persze, a pénz majd karácsony előtt is jól jön, de sajnos, a különféle kötelező szociális biztosításokat már most be kell fizetnem a nem létező havi bevételemből. A szlovák államtól pedig csak akkor kaphatnék némi segélyt, ha munkanélkülivé nyilváníttatnám magam.” 

– fejtette a továbbiakban.

Hozzátette: időközben az Ausztriában rekedt kolléganője a szokásos bérén kívül bónuszpénzt is kap az osztrák államtól.

„Azok a beteggondozók, akik a szokásos kéthetes munkaidejükön túl a váltótársuk helyett legalább további négy hetet ledolgoztak, most a bérük mellé az osztrák államtól egyszeri 1000 eurós juttatásban részesülnek. E bónuszpénzzel hálálják meg nekik azt, hogy a járvány idején tovább végzik a munkájukat, s nem hagyták cserben az idős rászorulókat. Tény, hogy egyfolytában sokat dolgoznak, de legalább anyagilag jól járnak, míg mi, az itthon maradók anyagi gondokkal küszködünk. Teljes létbizonytalanságban, hiszen fogalmunk sincs arról, hogy mikor nyitják meg az államhatárokat. ”

– mondta el végül az elkeseredett középkorú hölgy.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »