Ausztriában hamarosan a falnak is füle lesz – elfogadták az sokat bírált törvényjavaslatot

Ausztriában hamarosan a falnak is füle lesz – elfogadták az sokat bírált törvényjavaslatot

Ausztriában hamarosan a falnak is füle lesz. Az osztrák parlament elfogadta azt az intézkedéscsomagot, ami jelentősen kiszélesíti a rendőrség hatáskörét a lakosság megfigyelését illetően. A javaslatot az osztrák kormány (a Sebastian Kurz vezette ÖVP és a szélsőjobbos Osztrák Szabadságpárt koalíciója) terjesztette be, és a sok kritika ellenére átment a törvényhozáson.

Az elfogadott intézkedéscsomag értelmében a rendőrség hozzáférést kap a nyilvános kamerák felvételeihez, és súlyos esetekben az olyan alkalmazásokon keresztüli üzenetekhez is, mint a WhatsUp vagy a Skype.

Az elektronikus kommunikáció figyelésére a rendőrségnek saját szoftvere lesz, amelyet ma „szövetségi trójai falóként” emlegetnek.

A javaslat értelmében Ausztriában beszüntetik az anonim SIM-kártyák értékesítését is. A rendőrség felszólítására a szolgáltatóknak kötelességük lesz a hatóságok által meghatározott ideig tárolni az adott felhasználók adatait.

Hírdetés

Bizonyos körülmények között a rendőrségnek joga lesz megsérteni a levéltitkot is – amennyiben a gyanúsított nincs őrizetben és „a körülmények” megkövetelik.

A törvényjavaslat elfogadását heves vita előzte meg, amelyben az ellenzéki pártok „rendőrállam kialakításával” vádolták meg az osztrák kormánykoalíciót.

Az osztrák belügymminiszter, Herbert Kickl, illetve az igazságügyminiszter, Josef Moser már korábban jelezték, hogy szó sincs róla, hogy az intézkedéseket nem tömegek megfigyelésére használnák, de a hatóságoknak reagálniuk kell a súlyos bűncselekmények és a terrorizmus kihívásaira.

TA3.com, Körkép.sk

Nyitókép:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »