Ausztria után Németországban is csökkentek az árak

Ausztria után Németországban is csökkentek az árak

Az árcsökkenés több hónapja tart.

Novemberben már a harmadik egymást követő hónapban csökkentek, ráadásul ismét a vártnál nagyobb mértékben, a termelői árak Németországban éves összevetésben.

December eleji cikkünkben arról számoltunk be, hogy hasonló tendencia figyelhető meg Ausztriában is, ahol már fél éve csökkennek a nagykereskedelmi árak.

Hatodik hónapja csökkennek az árak Ausztriában

A német szövetségi statisztikai hivatal szerdán közzétett jelentése szerint a vártnál nagyobb mértékben, 0,7 százalékkal estek a termelői árak tavaly novemberhez képest.

A német termelői árak emelkedésésének csúcsa 2018. október-novemberében volt 3,3 százalékkal, azóta csökken.

Hírdetés

A termelői árak novemberben az előző hónaphoz képest stagnáltak.

Éves összevetésben az energiaárak 3,4 százalékkal, a félkész termékek ára pedig 2,1 százalékkal csökkent, míg a tartós fogyasztási cikkek 1,3 százalékkal, a termelőeszközök 1,4 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek pedig 2,6 százalékkal drágultak.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Az európai uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 1,2 százalékkal emelkedett 2018 novemberéhez képest, havi összevetésben pedig 0,8 százalékkal csökkent.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára.

MTI/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »