Ausztria olyat tesz, amire eddig még nem volt példa

Ausztria olyat tesz, amire eddig még nem volt példa

Ausztria első alkalommal nyilvánított nemkívánatos személynek egy orosz diplomatát, akinek szeptember elsejéig el kell hagynia az országot.

A Kronen Zeitung értesülései szerint a diplomatát ipari kémkedéssel gyanúsítják, úgy tudni, hogy egy fejlett technológiákat előállító osztrák vállalat helyi munkatársa révén gyűjtött információkat. Az érintett osztrák személy saját kezdeményezésből tájékoztatta cége vezetését a vállalattal kapcsolatos kémkedésről, kapcsolattartójaként pedig az orosz diplomatát nevezte meg.

Az orosz diplomata elutasította, hogy vallomást tegyen, diplomáciai mentességére hivatkozott

Hírdetés

– írta az osztrák lap.

A TASZSZ orosz hírügynökség hétfőn a bécsi külügyminisztériumhoz fordult a sajtóban megjelentekkel kapcsolatban, ahol azt közölték, hogy a diplomata tevékenysége nem volt összhangban a diplomáciai kapcsolatokról rendelkező bécsi konvencióval. Részletekkel nem szolgáltak.

Klaudia Türtscher osztrák külügyi szóvivő is csupán arra szorítkozott, hogy megerősítse, az orosz diplomatát ki fogják utasítani.

A bécsi orosz nagykövetségen felháborodással fogadták az osztrák hatóságok döntését. A diplomáciai képviseletnél úgy vélekedtek, hogy a döntés kárt okoz a két ország közötti építő jellegű kapcsolatoknak. Hangoztatták egyben meggyőződésüket, hogy az ügyben nem marad el majd Moszkva válaszlépése.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »