Ausztria fokozatosan felhagy az AstraZenecával való oltással

Ausztria fokozatosan felhagy az AstraZenecával való oltással

Ausztria fokozatosan felhagy az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának használatával az országban. Ennek oka a szállításokkal kapcsolatos problémákban, valamint a közvélemény félelmében keresendők, melyek az esetleges mellékhatásokról közreadott medializált hírek alapján alakultak ki. A hírről az AFP hírügynökség tájékoztatott az osztrák egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

Ausztria ezzel a harmadik európai ország lett, amely az AstraZeneca fokozatos kivonása mellett döntött.

“Valószínűleg június elejéig folytatjuk az AstraZeneca első adagjának beadását, ezt követően pedig kivonjuk ezt az anyagot”

nyilatkozta hétfőn késő este Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter. A tárcavezető hozzátette, hogy azok, akik már megkapta az AstraZenecából az első oltást, megkapják a másodikat is, de a hivatalok később meghatározzák majd, hogy melyik másik vakcinát használják majd bármilyen emlékeztető oltásként.

Mückstein saját bevallása szerint továbbra is úgy gondolja, hogy az AstraZeneca “biztonságos”, de Ausztria ilyen döntést hozott az oltóanyag nyilvánosság körében kialakult rossz reputációja és a szállítási problémák miatt.

Ausztria 9 millió lakosa közül még csak a populáció harmada kapta meg legalább az első adag koronavírus elleni oltást. A legtöbb teljesen beoltott személy a Pfizer/BioNTech vakcináját kapta meg.

Hírdetés

Norvégia hivatalosan is kizárta az AstraZeneca-vakcinát az oltási kampányából

Szlovákia is felfüggesztette az oltást

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Szlovákiában jelenleg már csak azok kaphatják meg az AstraZeneca vakcináját, akik oltásuk második adagjára várnak. Az egészségügyi tárca azután döntött így, hogy az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) közölte, összefüggés lehet az AstraZeneca-vakcina és a 47 éves szlovákiai nő halála között, aki az oltás után hunyt el.

A vakcina iránti bizalmatlanság okán az elmúlt hét napban több mint 2500-an mondták le az AstraZeneca második adagjának beadására szóló időpontjukat. Az Állami Gyógyszerfelügyelet mindentől függetlenül továbbra is azt ajánlja, hogy mindenki vegye fel a második dózist is, mivel

„A klinikai tesztekből kiderült, hogy a Vaxzevria vakcina nagyobb hatást fejt ki, ha az első és a második vakcina között tizenkét hét telik el és nem hat“

A szakemberek szerint minden vakcinának van mellékhatása, amelynek nem kell, hogy mindenkinél jelentkezzen. A Vaxzevria vakcina második dózisának beadása után sokkal kevesebb az esélye a mellékhatásoknak és nem is olyan intenzívek, mint az első dózis után.

teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »