Ausztrália is kitiltotta a kínai mobilcégeket

Ausztrália is kitiltotta a kínai mobilcégeket

A kínai Huawei és a ZTE nem szállíthat technológiai berendezéseket az ausztrál 5G-s hálózatokhoz. Az ausztrál kormány tegnap közölte, hogy a távközlési szolgáltatókra alkalmazott nemzetbiztonsági előírásokat kiterjesztik a szolgáltatásokhoz szükséges berendezések szállítóira is. Nem bíznak ugyanis azokban a cégekben, amelyek nem függetlenek, hanem kapcsolatba hozhatók valamelyik külföldi kormánnyal. Ha egy ilyen vállalat részt venne az 5G-s hálózat kiépítésében, attól lehetne tartani, hogy később, jogosulatlanul hozzáférve a hálózathoz, megzavarná azt, ami biztonsági kockázatot hordozna – tette hozzá a közlemény.

Az ausztrál kormány ugyan nyíltan nem nevezte meg sem a Huaweit, sem a ZTE-t, de a Huawei a Twitteren megírta, hogy már tájékoztatták a két céget érintettségükről. A kínai külügyminisztérium az eset kapcsán felszólította az ausztrál kormányt, hogy hagyjon fel az ideológiai előítéletekkel, és teremtsen tisztességes versenyhelyzetet a kínai vállalatok számára. Elemzők szerint azonban

Hírdetés

a kínai jogszabályok valóban megkövetelik a kínai állampolgároktól és gazdasági szervezetektől, hogy működjenek együtt a hírszerzéssel, ezért megalapozott lehet a tilalom. A közelmúltban az Egyesült Államok is megtiltotta ugyanennek a két kínai cégnek, hogy távközlési berendezéseket szállítson az amerikai piacra.

Az 5G-s technológia elengedhetetlen a jövő városainak felépítéséhez, sőt az önvezető autók sem működhetnek nélküle. Számos országban most kezdenek hozzá a kiépítéséhez. Az Egyesült Államok és Kína a CNBC szerint erősen átpolitizált küzdelmet folytat a technológiában betöltött vezető szerepért.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »