Ausztrál miniszterelnök: közel állunk a háborúhoz

Phenjan cselekedeteivel háborúba sodorja a Koreai-félszigetet – figyelmeztetett hétfőn Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök, reagálva az előző napi észak-koreai kísérleti atomrobbantásra.

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök
Forrás: AFP

Turnbull az ABC televíziónak adott interjúban azt mondta, hogy a Koreai-félszigeten jelenleg a helyzet közelebb áll a háború kitöréséhez, mint bármikor az 1950-53-as koreai háború óta. Kim Dzsong Un koreai vezetőt gonosz embernek nevezte, aki még saját családja tagjait is rutinszerűen végzi ki.

Ez egy kegyetlen és gonosz rezsim. Ő (Kim Dzsong Un) halálra éhezteti saját népét. Ez egy sokkoló, veszélyes, provokatív és illegális rezsim, amely veszélyezteti a térség és a világ békéjét és biztonságát, és senkinek az érdekeit nem szolgálja, kivéve annak az egyetlen családnak a diktatúráját Észak-Koreában

Hírdetés

– mondta Turnbull.

Az ausztrál kormányfő szerint az újabb kísérleti atomrobbantás elsősorban a Phenjanra legnagyobb befolyással bíró Peking számára jelent kihívást. Kim Dzsong Un „úgy döntött, hogy nyíltan szembeszáll Kínával, dacol vele”, ami határozott választ követel Pekingtől. Kínának le kell állítania az olajszállításokat Észak-Koreának, amivel hatalmas nyomás alá tudná helyezni az országot – mondta Turnbull.

A dél-koreai védelmi minisztérium által közreadott képen egy hadgyakorlat részeként fellõnek egy Hjonmu típusú ballisztikus rakétát egy ismeretlen dél-koreai helyszínen 2017. szeptember 4-én, válaszul az elõzõ napi észak-koreai kísérleti atomrobbantásra. A hadgyakorlaton csak a dél-koreai fegyveres erõk vettek részt, de a vezérkar hangsúlyozza, hogy újabb közös hadgyakorlatokra készülnek az amerikai hadsereggel.
Forrás: MTI

Phenjan vasárnap jelentette be, hogy sikeres kísérletet hajtott végre hidrogénbombával, hatalmas felháborodást okozva világszerte. A kísérleti atomrobbantás immár a hatodik, minden korábbinál nagyobb erejű volt, és két erős földrengést váltott ki. Szakértők egyelőre nem tudják kétséget kizáróan megerősíteni, hogy a tesztelt bomba valóban hidrogénbomba volt. Ez utóbbit termonukleáris bombának is nevezik, és jóval pusztítóbb az atombombánál.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »