Auschwitzi tetoválópecsétek árverezésére készültek Izraelben

Auschwitzi tetoválópecsétek árverezésére készültek Izraelben

Izraelben a bíróság ideiglenesen leállította az auschwitzi tetoválópecsétek árverését – írta meg a Ynet.

„Várjuk Izrael állami beavatkozását. Ez a sátán eszköztárának egyik eszköze. A tárgyakat a holokauszt megemlékezésére szolgáló nemzeti intézményben kell elhelyezni” – írták az izraeli Holokauszttúlélők Szervezeteinek Központját képviselő panaszosok, akiknek a kérésére a tel-avivi kerületi bíróság ideiglenesen, egyelőre a november 16-ra kiírt tárgyalásig leállította a tetoválópecsétek elárverezését.

Eredetileg egy hét múlva kerültek volna kalapács alá a bélyegzőeszközök, amikkel a zsidók karjára tetováltak számokat. A szervezetek azt kérték a bíróságtól, hogy tiltsa meg ezeknek a tárgyaknak az áruba bocsátását.

„A holokauszt túlélőinek törvényes és erkölcsi joguk van tulajdonjogot formálni a népük kiirtására, kínzására és bántalmazására használt eszközökre” – írta a túlélők ernyőszervezete.

Hírdetés

„Ez a történelem egyik legbrutálisabb bűncselekménye, amikor a nácik megfosztották a zsidókat személyazonosságuktól, és úgy jelölték meg őket, mintha szarvasmarhák lennének. Ezeket az eszközöket ennek a bűncselekménynek az elkövetésére használták, és nincs helyük magánkézben. A náci bűnök történelmi bizonyítékaként a Jad Vasemben kell elhelyezni őket. A bírósághoz fordulunk, és precedensek alapján meg akarjuk akadályozni eladásukat” – mondta a lapnak a szervezet elnöke, Colette Avital.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter is sürgős megbeszélést rendelt el a minisztériumban, hogy megtalálják az aukció leállításának módját.

A zsidók felháborodását az váltotta ki, hogy a jeruzsálemi Tzolman aukciós ház eladásra kínálta azt a tűrendszert és bélyegzőkészletet, amivel Auschwitzban a foglyok karjára számokat tetováltak.

A gyűjtemény egy sor fémpecsétet tartalmaz, amikhez számalakú tűsorokat rögzítettek. A sok használat és kopás azt jelzi rajtuk, hogy rengeteg tetoválást készítettek velük.

A gyűjteményhez a tábort ezzel az eszközzel ellátó német cég, az Aesculap használati utasítását is mellékelték. A becslések szerint 30-40 ezer dollárért (kb. 10-12 millió forint) kelt volna el a készlet, ebből az aukciósházi jutalék 25 százalék.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »