Auschwitzi koncentrációs táborral dekorált karácsonyi díszeket árult az Amazon

Auschwitzi koncentrációs táborral dekorált karácsonyi díszeket árult az Amazon

Nyitókép: tiqets.com

A lengyel Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum arra kérte az amerikai Amazon internetes áruházat, hogy azonnal távolítsa el a kínálatából azokat a karácsonyi kerámiadíszeket, amelyeket az auschwitzi koncentrációs táborral dekoráltak.

A lengyel múzeum az internetes oldalán tette közzé azoknak a karácsonyi díszeknek – csillagok, csengők – a screen-shotját, amelyeken a koncentrációs táborba és a barakkokba vezető kapu és vágány szerepel. A múzeum kommentárja szerint nem helyénvaló a karácsonyi díszeket az auschwitzi koncentrációs táborral díszíteni.

Az Amazon a termékleírásban azt írja, hogy ezek a karácsonyi díszek „ideális emlékként“ szolgálhatnak a meglátogatott helyről, továbbá megfelelő ajándék lehet a barátok számára.

Az Amazon kínálatában a karácsonyi díszek mellett egy üvegnyitó is szerepel ugyanezzel a motívummal, ami a múzeum szerint nemcsak „aggasztó“, de „tiszteletlen“ is.

A múzeum később tájékoztatást adott ki arról, hogy az Amazon eltávolította a fentebb említett termékeket a kínálatából.

Hírdetés

It seems that @amazon has removed all of the "Christmas ornaments" with the images of the former Auschwitz camp. Thank you everyone for your activity and response. https://t.co/VGFnSDMWM9 — Auschwitz Memorial (@AuschwitzMuseum) December 1, 2019

A lengyel múzeum weboldalán megjelent hírek szerint az Amazon honlapján további kontroverz termékeket is találtak: például egy egéralátétet és egy kerámiadíszt, amelyen a zsidók deportálására használt vagon szerepelt.

A Gazeta wyborcza lengyel napilap szerint nem az Amazon az egyedüli, aki auschwitzi motívummal ellátott termékeket kínált eladásra. A lengyel Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum vezetőségét májusban hasonló eset érte, amikor a Redbubble weboldalán koncentrációs motívummal ellátott termékeket és ruhákat árultak.

Sadly, it is not over yet @amazon. The "Massacre Auschwitcz (!) Birkenau Jewish Death" mousepad is another disturbing online product. We are not sure if @yadvashem would like the "Christmas ornament" with a freight car used for deporting Jews for extermination either. https://t.co/qDEEzqzwSU pic.twitter.com/wXExhFZPmV — Auschwitz Memorial (@AuschwitzMuseum) December 1, 2019

Az eladásra kínált termékek között az auschwitzi koncentrációs tábor egykori zuhanyzójának romjait ábrázoló miniszoknya, a birkenaui vasúti sorompóval ellátott vánkos, illetve a koncentrációs tábor kerítésével ellátott táska szerepelt.

Az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábort a nácik Lengyelország megszállása után létesítették a második világháború idején. Auschwitz-Birkenau a zsidó holokauszt egyik szimbólumává vált, ahol 1940–45 között mintegy egymillió zsidó vesztette életet. A zsidókon kívül mintegy 100 ezer más nemzetiségű ember is a náci haláltábor áldozatává vált. Az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor áldozatai között mintegy 232 ezer gyermek volt.

SME


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »