Augusztustól átmehetnek a kerékpárosok a piroson

Augusztustól átmehetnek a kerékpárosok a piroson

A polgármesteri hivatal kezdeményezésére némiképp megváltozik a párizsi kerékpáros közlekedés – írja a The Telegraph.

Ahogy a lap rámutat, a változás lényege, hogy bizonyos kereszteződésekben külön jelzést kapnak az autósok és a drótszamáron közlekedők, s míg adott esetben előbbiek a piros lámpánál vesztegelnek, utóbbiak ezt figyelmen kívül hagyva – de természetesen a gyalogosokat és az elsőbbséggel bíró kerékpárosokat figyelembe véve – egyenesen tovább haladhatnak, illetve jobbra fordulva folytathatják útjukat.

Első olvasásra az ötlet nem tűnik biztonságosnak, de ahogy egy 2012-es kutatás rámutat, a kerékpárosok szabadabb közlekedési lehetőségeivel csökkent a balesetveszélyes helyzetek száma.

Hírdetés

Párizs már jó ideje küzd a szmoggal, a július végével életbe lépő módosítás pedig a károsanyagkibocsátás-probléma megoldásának egyik lépcsőjének tekinthető. Ahogy a polgármesteri hivatal fogalmaz, az új szabályozásnak köszönhetően fellendülhet a kerékpáros közlekedés.

Lezárnának négy kerületet

Tavaly decemberben a város első embere, Anne Hidalgo egy interjúban elmondta, szeretné, ha Párizs történelmi központja – nem függetlenül a légszennyezés kérdésétől – sokkal inkább gyalogosbarát lenne, ennek érdekében pedig egy tervet is felvázolt. A négy belső kerületben a kerékpárokat, a buszokat és a taxikat leszámítva kizárólag a mentők, a tűzoltók, a rendőrök, a szállításra használt járművek, valamint a lakók autói közlekedhetnek – közölte akkor a polgármester asszony.

A decemberi interjú alkalmával az is elhangzott, hogy 2020-ra célul tűzték ki a bicikliutak számának duplájára növelését egy százmillió eurós fejlesztési terv keretein belül.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »