Augusztusra elkészülhet a terelőút (Sepsiszentgyörgy)

Augusztusra elkészülhet a terelőút (Sepsiszentgyörgy)

Meghaladta a nyolcvan százalékot a sepsiszentgyörgyi nehézforgalmi terelőút megvalósítása, a kivitelező a három felüljáró befejezéséhez közeledik, ezek a legbonyolultabb, legidőigényesebb elemei az útnak – tájékoztatott a városháza, valamint a beruházást végző Brassói Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság (DRDP). A vállalat illetékesei szerint a korábban megjelölt augusztusi átadási határidő tartható, a hidak elkészülte után a fennmaradó munkálatok rövid idő alatt kivitelezhetőek.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata hétfőn jelezte, hogy mindhárom felüljáró építési munkálatai a végéhez közelednek. Az Olt folyó felett átívelő hídon már megtörtént a betonozás, és hamarosan elkezdik szerelni a korlátokat is, míg a szépmezői Sepsi Ipari Park melletti felüljárón a tartógerendák közé már lefektették az előregyártott betonlapokat, a Kilyén felőli felüljárón pedig zajlik a betonlapok elhelyezése.

Lapunk megkeresésére Elekes Róbert, az igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a munkálatok ütemterv szerint zajlanak, a felüljárók közül az említett első már aszfaltozásra kész állapotban van, az ipari parknál találhatónál a betonozás van még hátra, ez már nem olyan időigényes folyamat, mint a nagy méretű szerkezeti elemek elhelyezése. Ami a harmadik felüljárót illeti, a betonlapok elhelyezése után felgyorsulhat a munka. Elekes Róbert emlékeztetett, hogy ezek a munkalatok elég nagy logisztikai megerőltetést jelentenek, nagy kapacitású darukra, hegesztőcsapatokra van szükség, ezért a kivitelező egyszerre csak egyen dolgozhat, így több időbe telik.

 

 

Hírdetés

Ami a négy körforgalmat illeti, itt is jól haladnak a munkálatok. Amint arról több rendben beszámoltunk, a beruházás részeként két körforgalmat a 12-es országúttal való kereszteződéseknél, egyet a Kilyén és Uzon közötti, 103B jelzésű megyei úttal való találkozásnál, illetve a negyediket a szépmezői ipari park közelében, a Kovászna felé vezető, 13E jelzésű országút kereszteződésénél alakítanak ki. A megyeszékhely Csíkszereda felőli kijáratánál a 12-es országút részét képező már elkészült, használható, és a szépmezőin is lehet közlekedni. Elekes Róbert szerint a körforgalmak kialakítása nem jelent nagy kihívást, amint az út aszfaltozása sem – az alapréteget a felüljárókon kívül már mindenhol leöntötték.

A szóvivő továbbá elmondta, hogy jelen állás szerint az augusztusra tervezett befejezés tartható.

 

 

Mint ismert, a terelőút a 12-es országútból válik ki Szotyor előtt, kikerüli Szotyort, Kilyént és Sepsiszentgyörgyöt, és a város Csíkszereda felőli kijárata, a Sepsi Aréna után csatlakozik vissza a 12-es országútba. A számítások szerint elkészülte után a terelőút a havonta Sepsiszentgyörgyre beérkező több mint 500 ezer gépjármű mintegy húsz százalékát vezeti majd el a városból.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »