Augusztusban újra VárLak fesztivál Füleken!

Augusztusban újra VárLak fesztivál Füleken!

A Iuvenis Neogradiensis, a Kultfeszt polgári társulás és a Via Nova ICS füleki csapata idén bővített, négynapos programsorozattal kedveskedik a gyerekeknek, családoknak, fiataloknak, idősebbeknek egyaránt. Augusztus 26. és 29. között zajlik ugyanis a Családi piknikkel és Közönségtalálkozóval egybekötött, nagysikerű Várlak fesztivál.

Szvorák Dávid, a Kultfeszt polgári társulás elnöke, a fesztivál főszervezője portálunknak elmondta, tavaly a koronavírus-járvány miatt csupán kétnapos mini VárLak rendezvényt tudtak megtartani, Családi piknikkel és Közönségtalálkozóval, nagy könnyűzenei fellépők nélkül. Ezért úgy döntöttek, hogy idén mindent duplán bepótolnak, új helyszínnel gazdagítják és négynapossá bővítik a rendezvényt.

A fesztivál előtt, augusztus 23-tól összművészeti és népművészeti tábort is tartunk. A tábor résztvevői a Chill Zone, és a VárLak Fesztivál helyszínét díszítik fel, valamint fesztiválkaput építenek. A népművészeti táborozók pedig a FolkLak Népművészeti Fesztivál helyszíneit készítik el, ezenfelül táncházban, népdaltanításon, közös zenélésben vehetnek részt. Mindkét csapat megismerkedik a régió szépségeivel is, ugyanis táborozóink a Kárpát-medence magyar térségeiből érkeznek. Erdélyből, Vajdaságból, Kárpátaljáról, az Anyaországból, de lesznek csallóközi és kelet-szlovákiai résztvevőink is. Távlati célunk, hogy a magyarságot egyesítő összművészeti fesztivált és tábort hozzunk létre, ahol hangsúlyos szerepet kap a népművészet, a filmművészet, a képzőművészet és az irodalom“

– részletezte a főszervező.

A fesztivál augusztus 26-án kezdődik a VárLak Családi Piknikkel, ahol rengeteg gyermekprogrammal várják a gyerkőcöket. Lesz gyermekszínház, népdaltanítás, néptáncfoglalkozások, 7 próbás versenyfeladatok, mászófal, íjászkodás, arcfestés, kézműves foglalkozások, pszichológiai tanácsadás, Ringató program, falmászás. A közönség megtekintheti a Füleki Farkasok íjászbemutatóját, a Mesefigurák bábjátékát, Barna Zsombor bábművész előadását, a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompániát, illetve Ferenc Vivivel az Exatlon sztárjával is versenyezhetnek majd a gyerekek. A napot a Kicsi Gesztenye Klub koncertjével zárják.

Hírdetés

A fesztivál csúcspontja a pénteki és a szombati nap, amelyeken nemcsak könnyűzenei fellépők kapnak szerepet. Egy új helyszínen, a Honismereti Múzeum udvarán, megrendezik a FolkLak Népművészeti fesztivált, ahova a legnevesebb folk fellépőket sikerült leszervezniük.

Pénteken Szvorák Katalin, az Ifjú Szivek és a Csángálló lép színpadra. A szombati napot Pintér Zsolt és Bukovics János mesemondókkal kezdik, majd fellép Kovács-Benko Fruzsina Borbála, a Dobroda zenekara, a Hajni és a fiúk, Szalonna és Bandája és a Parno Graszt. De lesz itt táncház, hagyományos magyar ételek kóstolója, kézművesfoglalkozások, népművészeti kiállítás, kézműves mesterek kirakodóvására, borkóstolás a füleki borkimérővel és sok más.

„Úgy gondolom, az idei könnyűzenei fellépők névsora az eddigi legerősebb a VárLak Fesztivál történetében. Pénteken fellép a Cool zenekar, ByeAlex és a Slepp, Kowalsky meg a Vega. Szombaton pedig Burai Krisztián, Sub Bass Monster és a Halott Pénz. A rendezvényen idén a közönségtalálkozó is kétnapossá bővül. Szombaton Laboda Robival beszélgetünk, aki bemutatja a slammelés művészetét. Őt követi Benk Dénes, a Dumaszínház sztárja, aki megmozgatja a rekeszizmainkat“ – sorolta a főszervező.

Vasárnap Kovács Balázs, Tokár Géza és Agócs Attila részvételével kerekasztal beszélgetést tartanak a népszámlálásról, annak tapasztalatairól. A beszélgetést Bálint Dániel vezeti majd. A napot pedig a nagysikerű Hab c. film vetítésével és a főszereplővel, Kerekes Vicával való beszélgetéssel zárják.

„Az idei programunk valóban ütősre sikeredett. Reményeink szerint sikerül kiépítenünk Füleken egy olyan nagy volumenű magyar fesztivált, ami a felvidéki magyar fiatalság ezreit mozgatja meg, Pozsonytól egészen Nagykaposig, és ezzel sikerül fellendíteni mind a helyi turizmust, mind a régió magyar kulturális életét“- zárta a főszervező. A rendezvénysorozatot a szervezők saját médiastábja kíséri végig, ami szintén újdonság lesz. Varga Dániel és Kovács Márk közreműködésével kisfilmeket, riportokat készítenek, betekintést nyújtva ezzel a rendezvény a kulisszái mögé.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »