Augusztusban Kurultáj Bugacon. Kopecsni Gábor is szervezői feladatokat kapott – Interjú

Augusztusban Kurultáj Bugacon. Kopecsni Gábor is szervezői feladatokat kapott – Interjú

Márciusban a Lakitelki Népfőiskolán tartotta 2018. évi évadnyitó nagygyűlését a Magyar Turán Alapítvány által létrehozott Magyar Turán Szövetség, melyen részt vett a Kurultaj fővédnöke, Lezsák Sándor (a Magyar Országgyűlés alelnöke) és a Suleiman Kiziltoprak (a TIKA – a Török Miniszterelnöki Hivatal Nemzetközi Koordinációs Irodájának magyarországi vezetője) is.

 

A megbeszélés középpontjában a szervezet kárpát-medencei tagjai munkájának összehangolása, valamint az augusztusban megrendezésre kerülő Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlés megrendezése állt. A hatékony működés érdekében szükségessé vált a regionális felosztás, amely 13 régiót foglal magába. Budapest főváros, Duna-Tisza köze, Észak Magyarország, Tiszántúl, Pártium, Erdély, Észak-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Nyugat- Felvidék, Kelet- Felvidék, Délvidék, Kárpátalja, Dráva-Muravidék.

A találkozóra meghívást kapott Kopecsni Gábor, a Felföldi Baranta Szövetség elnöke is. Vele beszélgettünk.

A  középső – és keleti felvidéknek (a Garam-mentétől a keleti végekig)  megbízottja lettem. Elsősorban szervezői feladatoknak kell eleget tennem. A terület elég nagy, csak magam ennek nehezen tudnák eleget tenni. Vannak viszont ismerőseim, barátaim, akiknek számíthatok az együttműködésére.

Milyen feladatokkal bízták meg?

Most az augusztusban Bugacon megrendezésre kerülő Kurultájra való előkészület a legfontosabb. Az, hogy azon minél több felvidéki is részt vegyen rajta. Lengjen a felvidéki zászló és minél többen sorakozzunk alatta. Ennek részeként  felvetődött az iskolák megszólítása is, de ez nem olyan egyszerű, hiszen a Kurultáj a szünidő közepe táján zajlik.

Az érdeklődők számára a levelezési címemen, a felvidek(kukac)magyar-turan.hu elérhető vagyok. Elkészült a „Felvidékiek a Kurultájon“ Facebook oldal is.

Az idén tíz éves  a Kurultáj?

Egészen pontosan 11, mert az elsőt 2007-ben Kazahsztánban rendezték meg. A sorrendben második „Magyar-Madjar Kurultaj” volt Magyarországon 2008-ban, Kunszentmiklós-Bösztörpusztán.

Úgy indult, hogy Bíró András Zsolt, a Magyar Turán Szövetség részéről 2006-ban egy tudományos expedícion vett részt Kazahsztánban, ahol különböző antropológiai vizsgálatokat végeztek. A helyiek elmondták, hogy van ott egy magát madjar-nak nevező törzs is. A kérdés az volt, hogy ez csupán egy névegyezés, vagy van rokoni kapcsolat is.

A genetikai vizsgálatok az utóbbit bizonyították be. Ennek alkalmából, mondhatni ennek örömére szervezték meg ott az első Kurultáj rendezvényt, mint Kazahsztán és a Kárpát-medencei magyarok találkozóját. Itt kapta a Magyar-Madjar találkozó alcímet. Ez bővült ki a mai, a hun-türk tudatú népek találkozójává, ahová az idén már 27 testvérnépet várnak.

A tízéves évforduló alkalmából egy nagyobb rendezvény készítődik elő. A program jelenleg készül. Nem egy egyszerű feladat ez, hiszen a keleti népek részéről még nem tudni, hogy kik, milyen előadók jönnek.

Az viszont már bizonyos, hogy sokkal több verseny lesz, például lovas-, lovas-birkózó versenyek, lesz bothúzó magyar bajnokság, birkózó bajnokság, kicsit más lesz az íjász bajnokság is. A versenyzők győztesei ezúttal nemcsak egy oklevelet, kupát kapnak majd, de elnyerik azt a lehetőséget, hogy szeptemberben Kirgizisztánban részt vehetnek a Nomád Világjátékokon.

A rendezvénynek nagyon nagy látogatottsága van, a testvérnépek ezt tartják a világ legnagyobb hagyományőrző ünnepélyének. A Kurultáj mintájára Kazasztánban június tájékán tervezik megrendezni az Ulu de Lahuhuh (Sztyeppe gyermekei) találkozót, melyre mi is meghívást kaptunk.

Hírdetés

A Kurultájon a határon túli látogatók mire számíthatnak?

Mint ismert, a rendezvényre nincs belépő. A megbízatásom része, hogy népszerűsítsem a rendezvényt, buszos látogatásokat szervezzek. Nekik, ha ezt időben a tudtomra, tudtunkra adják, akkor nem kell a parkolásért fizetni ,valamint a kempingben is ingyenesen sátorozhatnak. A jurtatábor ingyenes, de az itteni részvétel feltétele a saját jurta.

Lovon is lehet jönni a rendezvényre. A Felvidéki lovasok is számíthatnak kedvezményekre.

A felvidéki hagyományőrző csapatokból egy felvidéki zászlóaljat szeretnénk felállítani, amely azután a felvidéki zászló alatt vonulnak fel a seregszemlén. A részvétel fontos felvétele a viselet, egyenruha.

Az elmúlt években tapasztalható volt, hogy a kiállítások helyszínei előtt (pl. Attila sátra), hosszú sorok állnak. Igény esetén szeretnénk megszervezni, hogy a felvidéki csoportok kapjanak 10-15 percet, amikor együtt, hosszas várakozás nélkül meglátogathatják a kiállításokat.

Van egy olyan elképzelés is, hogy termékeikkel egy önálló sátorban kapnának helyet a felvidéki és délvidéki  kézművesek, árusok.

Szeretnénk minél több felvidékit elvinni, hogy részesei lehessenek az élménynek. A seregszemlén két évvel ezelőtt 60 lovas teljes vágtában ment, szinte dübörgött a föld, már maga az olyan felemelő látvány volt, amilyennel nem mindenhol találkozik az ember.

 

Önkéntesek, önkéntes segítség?

Igen, aki szeretne, erre van lehetősége. Lehet segédkezni az előkészítő munkában, a rendezvény ideje alatt a helyszíne, az őrségben stb. Nagyon sok ilyen emberre van szükség, akik annyira ugyan nincsenek megbecsülve, mert elmegy mellettük az ember, de nagyon fontosak.  Az önkéntesek ellátást kapnak majd.

Az idén is megmarad a Kurultáj megszokott szerkezete?

Igen, marad. Lesz küzdőtér, gyalogos, harci, solymász, lovas  és egyéb bemutatókkal. Két színpadon lesznek a zenei és kulturális programok. Marad a nagy előadói sátor, válogatott szakmai előadásokkal. Természetesen lesz jurtatábor, látogatható majd Attila sátra stb. Mint már említettem, bővülnek a versenyek is.

Szó esett egy tervezett felvidéki rendezvényről is?

Igen, ennek megvalósítása jövőre lehet esedékes. Célja, hogy megrendezésre kerüljön egy felvidéki Kis Kurultáj. Ez elsősorban a felvidékieknek szól majd, de mindenki előtt nyitott lesz.  Célja, hogy bemutassa a Kurultáj eszmeiségét, s azt minél szélesebb körben lehessen terjeszteni.

A helyszínét illetően a javaslat Gömör, ami  azért is jó, mert körülbelül ez a felvidéki terület  közepe.  Olyan helyszínt keresünk (s ehhez szívesen várjuk a javaslatokat), ami  kicsit távolabb van a lakott településektől, rendelkezik egy nagyobb lapos térrel,  ami úgy a programok, mint a parkolás szempontjából fontos feltétel.

Tartalmilag hasonlítani fog a „nagy“ Kurultájhoz (programok, küzdőtér, előadói sátor, jurtatábor, vásár stb.) Ígéretet kaptunk arra, hogy rendelkezésünkre állnak majd áramfejlesztő autók, melyekkel biztosítani lehet a szükséges áramellátást. Kevesen tudják, hogy Bugacon, a Kurultájon is ilyen módon biztosítják azt.

Feladatom lett az előadások szervezése a Magyar Turán Szövetségen keresztül. Ennek munkájába már sok múzeum is bekapcsolódott, melyek munkatársai tudományos előadásokat tartanak. De akár íjászcsapatok bemutatóiról is szó lehet.  Igyekszem felmérni az igényeket, s azokat teljesíteni.

Hasonló szervezői munka indult meg Délvidéken is.

Puntigán József


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »