Átverés: mégsem olyan tiszta, mint amilyennek hirdették

Átverés: mégsem olyan tiszta, mint amilyennek hirdették

Az ötszörös áron hirdetett só is ugyanolyan egészséges, mint a bolti. Az interneten kálium-klorid mentesként reklámozott termék ráadásul több káliumot tartalmaz, mint az összes többi vizsgált só. Az étkezési sókat tesztelte a Panaszkönyv stábja.

Egy nézői levéllel indult a nagy sóteszt – a panaszos egy internetes oldalra hívta fel stábunk figyelmét.  A Patikaisó.hu portál szerint a boltokban kapható asztali sók mindegyikében van kálium-klorid, vagyis egy veszélyes vegyület, amelyet nagy mennyiségben a szív megállítására is használnak. Emellett persze a honlap 99,98 százalékos tisztaságú sót is ajánl megvételre, amely bolti társaival ellentétben – állítása szerint – mentes nemcsak az adalék anyagoktól, de a káliumtól is.

– Olvastam az interneten, hogy káliummentes sót lehet öntől személyesen is…
– Kálium-klorid…
– Kálium-klorid menteset, igen. Érdeklődnék, hogy ennek mi a menete, illetve mi a legkisebb mennyiség, amit vásárolni lehet?
– Érte szeretne jönni?
– Igen, az nekem úgy egyszerűbb.
– Hát egy 5 kiló van.
– 5 kiló, és az mennyibe kerül?
– Az 2500 – válaszolta az eladó munkatársunknak a telefonos megkeresés alkalmával.

Hírdetés

Az ár elég húzós, de megvettük, és beszereztünk mellé néhány más hagyományos asztali sót is: sima asztalit, jódozott vákuumsót, pároltat és tengerit. Az Auchanban öt termékért összesen 500 forintot fizettünk. A legdrágább – a tengeri só – kilója is csak 170 forintba került. A Sparban már erdélyi adalékmentes só is került a kosárba – ott négy terméket vettünk, 390 forintot fizettünk. És hogy a biobolt se maradjon ki, ott vettünk egy csomag Himalája sót 480 forintért.

„Borzasztónak találom, hogy az emberek képesek horribilis összegeket kiadni sóra, holott ha megnéznék a címkét, mindegyik 99,5, 99,7, 99,8 százaléka NaCl – az a só, és mindegy, hogy honnan származik. Ilyen kábításokat… Én meg is büntetném őket!” – mondta Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-biztonsági szakértője.

Jól értik, az élelmiszer-biztonsági szakértő azt mondja: a marketingszövegek ellenére a boltban kapható sókban nincs veszélyes adalék anyag, vagyis pont olyan egészségesek, mint patikatisztaságúnak hirdetett drágább társaik.

A megvásároltak közül három terméket akkreditált laborban vizsgáltattunk meg. Mikroszkóp alá került a Horváth Rozi-féle jódozott vákuumsó, az adalékmentes erdélyi só és az ezekhez képest ötszörös áron beszerzett, 99,98 százalékos tisztaságú NaCl konyhasó. A vizsgálat pedig meglepő eredményt hozott.

A jegyzőkönyvek szerint a laborban mindhárom sóban kimutatták a káliumot, holott az a csomagolásokon nem volt feltüntetve. A legkevesebb káliumot az adalékmentes erdélyi sóban mérték. Ezt követi a Horvát Rozi-féle jódozott só. A legtöbb káliumot, 1670 mg/kilogrammot a patikai tisztaságúnak hirdetett termékben találták.

„Az 1670 mg/kg azt jelenti, hogy ennek a bizonyos 99,98 százalékos jelölésű, NaCl-t tartalmazó konyhasónak a káliumtartalma 0,17 század tömegszázalékban, vagyis a 99,98 nem igaz” – jelezte Szigeti Tamás, a Wessling Hungary Kft. értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója.

De ennek semmi jelentősége nem lenne, ha a jelölésen nem így lenne feltüntetve.

– Mondhatjuk azt, hogy a kálium kálium-klorid formában van jelen a sóban?
– Javarészt igen. Így van, így van – mondta Szigeti Tamás.

Vagyis a méregdrágán beszerzett patikai tisztaságú só egészségre nem veszélyes mértékben, de tartalmaz káliumot. Mégsem olyan tiszta, mint amilyennek hirdették, sőt a boltban vásárolt és bevizsgált asztali sók is tisztábbnak bizonyultak nála.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »