Attól fél, tönkreteszi autóját az új típusú benzin? Kattintson, és kiderül!

Attól fél, tönkreteszi autóját az új típusú benzin? Kattintson, és kiderül!

Mint arról lapunk is beszámolt, a január elsejével általános bevezetésre került új típusú, E10-es jelölésű benzin árthat a régebbi autóknak. Egy magyar fejlesztőcsapat azonban létrehozott egy kalkulátort, amely segíthet ezen autók gazdáin.

Az Európai Unió már évekkel ezelőtt előirányzott, majd az év elején meg is valósított direktívája arra szolgál, hogy csökkentse a fosszilis üzemanyagok használatát. Az E10-es, azaz 10%-nyi etil-alkoholt tartalmazó benzin a korábbi, E5-ös (értelemszerűen 5%-nyi alkohollal) üzemanyagot váltotta fel.

Ezzel csak annyi a gond, hogy a benzin magasabb alkoholtartalma miatt kissé máshogy viselkedik az autók üzemanyag-rendszerében, jellemzően a régebbi típusú (2005 előtt készült), vagy fém tankkal bíró autók láthatják ennek kárát. A szakértők azt javasolják, hogy elkerüljük az esetleges meghibásodásokat, érdemes magasabb oktánszámú, kevesebb hozzáadott alkoholt tartalmazó üzemanyagot használni.

Ezzel csak az a gond, hogy jóval drágább!

Hírdetés

Egy néhány főből álló magyar fejlesztőcsapat azzal próbál meg segíteni, hogy létrehoztak egy internetes adatbázist (e10check.hu), amely könnyen és gyorsan kereshetővé teszi az Autógyártók európai szövetségének (ACEA) hivatalos nyilatkozatait arról, hogy az adott autó-, pontosabban motortípus alkalmas-e az E10-es benzin „felhasználására”.

A kalkulátor használata igen egyszerű. Meg kell adni az autó márkáját, típusát évjáratát és sokat segít az is, ha tudjuk, nagyjából milyen motor van a kocsinkban. Például így: Škoda Felicia, 2000, 1.3 benzines (ha dízel autója van, nincs mitől tartania). Ennyi adattal a kalkulátor már segít rajtunk. Jelen esetben megmutatja, hogy a Škoda például már nyilatkozott arról, a motortípus „alkalmas” az E10-esre. Ez esetben egy zöld jelecskét fogunk látni.

Ellenkező esetben, azaz a gyártó kijelentette, az új típusú üzemanyag gondot okozhat, egy piros, míg, ha nem áll rendelkezésre az ACEA nyilatkozata, sárga jelet kapunk.

Az adatbázis közel 35 000 autómodelt tartalmaz, ráadásul a motorkerékpárok tulajdonosainak is segíthet. Ahogy azt korábban megírtuk, a benzinre működő kerti gépeink is veszélyben lehetnek, ott szinte biztos, hogy megéri a magasabb oktánszámú benzinre váltani, de ha szerencsénk van, autónknál maradhatunk a jól megszokott kis 95-ösnél. Úgy legyen!

Az adatbázis megnyitásához IDE kattintson!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »