Attila-szobrot avatnak Szolnokon

Attila-szobrot avatnak Szolnokon

2023. március 25-én avatják fel Attila hun király fából készült mását, melyet a szolnoki Beke Pál halmára helyeznek. Pallainé Matúz Viola, a rendezvény szervezője elmondta, fontos, hogy a jövő nemzedékek számára is megőrizzük ezt a művelődési és történelmi örökséget.

Beke Pál halma a magyar örökség része, és egyben a régi nagy Magyarország szakrális központja. 101,3 méteres magasságával Szolnok legmagasabb pontja, melyet sokan pozitív erejű szakrális helyként is szoktak emlegetni. Minden évben szertartásokkal köszöntik itt a Gyümölcsoltó Boldogasszony, a Tavaszi Nap – Éj egyenlőség ünnepét is.

Hírdetés

Az idei március 25-ei esemény különlegessége, hogy a három ünnep köszöntését egybekötik, majd bemutatják a Simmer Sándor fafaragó mester által készített szobrot az ősi magyar hun király, Attila fából faragott képmásával.

Az ünnepséget Szokolai Tibor szertartásvezető indítja majd a Piliscsévről érkező Tűzmedve néven ismert táltos dobos, Tönköl Gábor veszi át a szót, és vezeti a szertartást.

„Az alkotás ötlete Veres Józseftől, a hely „őrzőjétől” és gondviselőjétől származik, aki szívügyének tekinti Beke Pál halmának fenntartását” – fogalmazott Pallainé Matúz Viola, a Hétszínvirág Kft ügyvezetője.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »