Átszervezik a halottszemlét

Átszervezik a halottszemlét

Októbertől kezdve megváltozott az elhunytak megszemlélésének a módja Szlovákiában.

Az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal (ÚDZS) elnöke, Renáta Blahová bejelentette, hogy ezentúl a Hivatal biztosítja az elhunytak megtekintését a hozzátartozók és más szervek számára.

Blahová szerint az új rendszerben az orvosok 60 százalékkal magasabb pótlékot kapnak, mint az  2018-ban volt. Vladimír Lengvarský az egészségügyi tárca vezetője már jelezte, hogy előkészület alatt áll a digitalizáció új rendszere is, az  ePrehliadka.

Hírdetés

Az új rendszer értelmében az egyes megyékben közvetlenül az orvosok biztosítják az elhunytak megtekintését. Blahová szerint ez az új rendszer problémamentesen működik és kiderült az is, hogy az orvosok kezdeti ellenkezése és kritikája teljesen alaptalannak bizonyult.

Az ÚDZS Törvényszéki Orvostani és Kórbonctani Szekciójának a vezetője, Michal Palkovič leszögezte, hogy a szemlék során nincsenek különösebb fennakadások, noha bizonyos régiólkban megnőtt az érdeklődés e szolgáltatás iránt. A halottszemléket az orvosok szakszerűen és fennakadás nélkül végzik, ráadásul ez az adófizetők számára jelentős megtakarítással is jár.

Az elhunytak hozzátartozóinak a jövőben az ePrehliadka rendszer is segítheti a szükséges dokumentumok intézését. Az egyes intézmények elektronikusan is kicserélhetik a szükséges adatokat. Mindez nemcsak az ÚDZS, hanem a Statisztikai Hivatal, az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja és az anyakönyvi hivatalok munkáját is megkönnyíti. De felgyorsulhat maga a halottszemle is –  hangzott el.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »