Atomfegyver kerülhetett az ISIL kezébe?

Washingtoni szakértők jelentése szerint több tucat amerikai atomfegyvert lophatta el terroristák a törökországi Incirlik támaszpontról. A katonai létesítmény csupán 110 kilométerre fekszik a polgárháborúba sodródott Szíriától. A bázison az elmúlt hetekben káosz uralkodott, ugyanis a bázis katonai parancsnokát is letartóztatták a sikertelen puccskísérlet után.

Magyar Menedék - Tepe

A Pentagon márciusban utasította az Incirlikben állomásozó amerikai katonákat és családjukat, hogy biztonsági okokból hagyják el a támaszpontot és a térséget. Rendkívül kockázatos dolognak tartom, hogy az incirliki támaszponton ötven nukleáris fegyvert tartottak. A támaszponton szigorú előírások vannak,ám például egy puccsnál nem biztos, hogy csak azokkal kézben lehet tartani a helyzetet” – állítja Laicie Heeley a jelentés egyik társszerzője.

Hírdetés

A Pentagon egyelőre nyilatkozott azzal kapcsolatban hol is vannak most az atomtöltetek.
A szakértők úgy vélik, hogy az atomtölteteket azért tartották Törökországban, hogy az Egyesült Államok ezzel demonstrálja erejét a térségben és a NATO-ban.

A jelentés szerzői szerint az Európában tárolt 180 darab B61-es bombákat minél rövidebb időn belül vissza ként szállítani az Egyesült Államokba, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljenek. A fegyvereket Olaszországban, Belgiumban, Németországban, Hollandiában és Törökországban tárolják.

(Yahoo, IBTimes, Express)


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »