Atomfegyver hordozására alkalmas orosz bombázók repülték körbe a Koreai-félszigetet

Atomfegyver hordozására alkalmas orosz bombázók repülték körbe a Koreai-félszigetet

MOSZKVA. Atomfegyver hordozására alkalmas orosz hadászati bombázók repülték körbe a Koreai-félszigetet egy ritkán látott mûvelet során, miközben az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatot tartott a térségben.

A moszkvai védelmi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a Tupoljev-95MS típusú bombázók a Csendes-óceán, a Japán-tenger, a Sárga-tenger és a Kelet-kínai-tenger fölött repültek át. A Tu-95MS-eket Szuhoj-35S-es vadászgépek és A-50-es légtérellenõrzõ repülõgépek kísérték. Oroszország nem közölte, hogy pontosan mikor került sor a mûveletre, és hány repülõgép vett részt benne.

Japán és Dél-Korea vadászgépeket küldött a térségbe, hogy egy szakaszon kísérjék figyelemmel az orosz bombázókat.

A modern információgyûjtõ eszközökkel felszerelt gépek végig a nemzetközi vizek felett tartózkodtak. A védelmi minisztérium ugyanaznap adott hírt a mûveletrõl, amikor a külügyminisztérium bírálta az újabb amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot.

"Az, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea újabb nagyszabású katonai és tengerészeti gyakorlatot tart, nem járul hozzá a feszültség csökkentéséhez a Koreai-félszigeten" – figyelmeztetett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivõ egy moszkvai sajtótájékoztatón csütörtökön.

Hírdetés

"Minden felet a lehetõ legnagyobb óvatosságra intünk. A térségbeli fegyverkezést figyelembe véve elég egyetlen elhamarkodott lépés vagy véletlen incidens egy katonai konfliktus kirobbantásához" – tette hozzá.

Washington és Szöul hétfõn kezdte meg éves közös hadgyakorlatát, amelyet Phenjan a nukleáris konfliktus irányába tett felelõtlen lépésnek minõsített.

Az Észak-Koreával határos Oroszország már többször kifejezte aggodalmát a Koreai-félszigeten egyre növekvõ feszültség miatt. Moszkva azonban nemcsak az észak-koreai nukleáris és rakétaprogramot kifogásolta, de azt is, hogy Japán amerikai rakétavédelmi rendszer telepítését fontolgatja.

Zaharova azt mondta: Tokió lépése aránytalan válasz lenne az észak-koreai fenyegetésre, és felboríthatná a stratégiai egyensúlyt a térségben.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »