Atombombát robbantott a Deep Glaze

Atomvillanás. Szőnyegbombázás. Ez a két dolog jut eszembe a Deep Glaze bemutatkozó anyagáról. Jah, meg az, hogy megtaláltuk az év hangját!

Golecász Jorgosz (gitár, ének), Topuzidisz Dimitrisz (gitár), Szőke Zoltán (basszus) és Miller Dávid (dobok). Érdemes fejbe vésni ezt a négy nevet. Ők a Deep Glaze. Nem mellesleg pedig bemutatkozó kislemezük, az Unveiled az idei év legjobb cucca.

S hogy miért is gondolom így? Nemcsak azért, mert akárhányszor meghallgatom a szemtelenül fiatal, épp leérettségizett ifjak anyagát, feláll a szőr a karomon, hanem, mert eddig akárkinek megmutattam a cuccot, hasonlóan lelkes lett tőle. Függetlenül attól, hogy szereti vagy sem ezt a ma egyre combosabb pszichedelikus rock vonalat.

A csapatra egyébként Zwickl Ádám, a nálunk, az Ígéretes Titánokban is feltűnt Hello Hurricane gitárosa hívta fel a figyelmem. Ő keverte ugyanis az ifjoncok anyagát. „Tudom, hogy mindenkivel foglalkozol, én meg nem akarlak mindennel bombázni, viszont őket nagyon érdemes meghallgatnod, neked tuti bejön, a te stílusod!” – ezzel a mondattal robbant be az életembe a Deep Glaze. Ezért pedig nagyon nagy pacsi Ábelnek! Valóban az én stílusom, ám, amint a visszajelzésekből érzem, messze nem csak az enyém!

Az egész így elsőre kicsit olyan, mintha a Beatles lendületét beleoltották volna az amerikai The Nationalbe, és ebből lett egy picit keserédes, ugyanakkor gyorsabb, ütemesebb gitárzene.

Akkordok, csajok, satöbbi

A banda még zigóta állapotban üzemel, ám a keret az a kikristályosodás útjára lépett. A magot Jorgosz és Dimitrisz alkotja. Egy éve, égve a hajthatatlan vágytól, végre a tettek mezejére léptek, hogy összehozzák ezt a zenekart. A dolgok idén nyárra álltak össze, és az első anyagot augusztus végére készítették el a srácok

„Egy olyan csapatot akartunk összerántani, amely koherensen egy levegőt szív. Amellett ugyanis, hogy zeneileg is mindenki tök patent, az is fontos, hogy a tagok egy hullámhosszon mozogjanak.”

Ha pedig már a számok, akkor a fiúk picit összegezték, hogy hogyan s mint álltak össze a négyszámos EP darabjai.

Hírdetés

Floating: „Ez volt az első dal, Dimi gitáron hozott a próbára egy háromakkordos alapötletet. Ebből az A-dúr, C-dúr, E-moll trióból bontottuk ki a témát. A szövegnél nem akarunk konkrét, nagy ívű dolgot megfogalmazni. Inkább egy nyári, narancssárga érzést, ami kábé arról szól, hogy nagyon jól érzi magát az ember.”

Open Your Eyes: „Vettünk két gitárpedált egyszerre, és egyből írni akartunk egy számot ezek hangzására. Elkészült belőle ez a csajozós darab. Az egész egyfajta üzenet, hogy a lány lépjen ki a komfortzónájából, és vegye észre, ott áll előtte egy srác.”

The Sea: „Egy próba alatt összepüföltük, a következőre meg elkészült hozzá a szöveg. Amúgy ez egy szakítós téma és épp aktuálisan húsba is vágott, amikor írtuk. Szöveg szempontjából talán ez van leginkább ott a szeren.”

Shadow: „A dal Jorogsztól érkezett, aki az alapot és a szöveget is Görögországban írta a nyáron. Picit unatkozott, így egy ortodox templom árnyékában álló hangulatos kis fapagodában kifundálta a vázat, ami köré később közösen építettünk szövetet.”

Így tehát, a szerintem az év „magyar dala”, Görögországban pattant ki Jorgosz fejéből, ahogy Pallasz Athéné Zeuszéből. Nagy pacsi érte.

Görög szál

Ami a görög vonalat illeti, sose gondoltam, hogy valaha is hálás lehetek Harry Trumannak, annak az amerikai elnöknek, aki a II. világháború végén két atombombát is dobott Japánra. Pedig pontosan ez a teljesen perverz helyzet állt elő.

A zenekar két alapítója, szellemi kisatyja, Dimitrisz és Jorgosz családjai ugyanis épp a többek között Truman által támogatott, 1946-49 között a partizánok ellen vívott véres görög polgárháború borzalmai elől menekültek el, és találtak új otthonra Magyarországon. Dimiék Trákiából, míg Jorgoszék a Thessaliában található Janota nevű faluból érkeztek. A srácok pedig ápolják a kapcsolatokat. Ha tudnak, hazalátogatnak, és még vannak távoli rokonok Görögországban, illetve az sem hátrány, hogy beszélik a görögöt is.

A fiúk ismeretsége is innen ered. Egész pici koruk óta játszanak görög ritmusokat, és fel is lépnek velük a görög diaszpóra bulijain, rendezvényein. A kérdés persze adott is, hogy vajon a Deep Glaze zenéjébe megjelenik bármiféle görög nyom, ujjlenyomat?

„Gondolkodunk azon, hogy ezt-azt belecsempésznénk. Tudat alatt ugyanakkor már amúgy is biztos ott a lenyomat, de tervbe vettük, hogy esetleg egy jellegzetes görög hangszert behegesztenénk a dologba. Mondjuk így fűszereznénk meg egy instrumentális átvezetést.”

Azt hiszem, csak drukkolni lehet a fiúknak. Így zárszónak még kikívánkozik belőlem, hogy ha nem szeretném annyira a Middlemist Redet, azt mondanám nekik: „Urak, köthetitek fel a gatyátok!” Mivel azonban őket is nagyon-nagyon csípem (és például egy kedves görög dj barátom ajánlásomra nem egy buliban játszotta a dalaikat, többek között Göröghonban is), legfeljebb azt mondhatom: „Kössétek fel a nadrágszíjat, itt a Deep Glaze! Lehet egymásra licitálni! Jó lesz!”

Közben hamarosan két izgalmas év végi szavazás indul a Titánokon! Érdemes követni az eseményeket Facebookon is!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »