Atombomba minőségű uránt lopott Izrael az USA-tól?

Atombomba minőségű uránt lopott Izrael az USA-tól?

Az 1970-es évekből származó dokumentumok alapján az amerikai hírszerzési tisztviselők úgy vélik, atombomba minőségű uránt loptak el az izraeliek a pennsylvaniai nukleáris létesítményből.

Az 1960-as években mintegy 200 font (közel 91 kg) urán tűnt egy már üzemen kívül helyezett nukleáris anyagok és berendezésekkel foglalkozó létesítményből leszerelt pennsylvaniai Apollo nevű létesítményből. A hiányzó urán elég volt több olyan atombomba elkészítéséhez, mint amilyet az Egyesült Államok dobott le Hirosimára 1945 augusztusában.

Az amerikai kormányzati dokumentumok szerint, amelyeket látott a Wall Street Journal, FBI-tisztviselők 1960-ban kezdtek vizsgálódni és kérdéseket feltenni a gyanús ügyletekkel kapcsolatban. Ezekkel a gyanús ügyletekkel kapcsolatban felmerült a Numec alapítója és elnöke, Zalman Shapiro, és izraeli hírszerzési tisztviselők neve is.

Hírdetés

Egy interjúban, Zbigniew Brzezinski, Jimmy Carter nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, „Mit fogunk mondani az izraelieknek, add vissza?”

A CIA azt gyanította, hogy az anyagot ellopták, de érvelését nem tartották döntő bizonyítékúnak. Most azt várják, hogy további dokumentumok is nyilvánosságra kerüljenek, hogy tisztán lehessen látni az ügyben.

Széles körben úgy vélik, Tel Aviv az egyetlen tulajdonosa a Közel-Keleten a nukleáris fegyvereknek, állítólag 200 és 400 közötti atomrobbanófejjel rendelkezik, amely soha nem engedte meg a nukleáris létesítményei vizsgálatát, és amely továbbra is dacol a nemzetközi felhívásokkal, hogy csatlakozzon az atomsorompó-szerződéshez.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »