Átok Románián

Európai parlamenti választások következnek, ami a nevéből könnyen következtethetően annyit jelent, hogy a politikai pártok képviselőket küldenek az uniós ügyek vitafórumába, abba a testületbe, amely igyekszik alakítgatni az egyelőre még huszonnyolc tagállamból álló szövetség közös ügyeit.
Ehhez képest a különböző bukaresti hírtelevíziók műsoraiban emelt hangon érvelő román politikusok témája továbbra is Liviu Dragnea és a korrupció. Ha valakit a holdról holnap ide küldenek közénk, s ért románul, azt hiheti, hogy bármelyik pillanatban kitörhet a forradalom a diktatúra ellen. Az ügyesen megrendezett romantikus akciófilm felvezető képkockái szerint megéri harcba szállni, mert a tiszta szívű, európéer fiatal értelmiségiek felülkerekednek a minden rosszért felelős gonoszokon, és felszámolják a „vörös pestist”. A valóságban persze forradalmi hangulatról szó nincs, még kormányváltó lázról sem beszélhetünk. Vannak ugyanakkor a hatalommal joggal elégedetlen tömegek, és vannak felheccelt vagy őszintén ideges, a fő kormánypárt politikusait gyűlölő emberek, ők azok, akik demokráciát emlegetnek, de nem tűrik el az ellenvéleményt. Pfújolnak, esetenként dobálóznak. Európára hivatkoznak, viszont fogalmuk sincs arról, kiknek a szekerét tolják.

Hírdetés

A PSD múltját és jelenét jól ismerjük. A posztkommunista és a korrupt jelzők akkor is illenek rá, ha mostani külpolitikai retorikája közel áll az európai konzervatívokéhoz. A fényt ígérő PNL mindenáron elhajtaná a szociáldemokratákat. Mert korruptak, és nem tudnak kormányozni. Most éppen. Nem is olyan régen a PSD-sek még becsületesek voltak és profik. Alig nyolc évvel ezelőtt a liberálisok szerelmi vallomások közepette léptek koalícióra a „velejéig korrupt” PSD-vel. 2012 decemberében közösen nyerték meg a választásokat, és két évig együtt kormányoztak. Hogy egy ilyen szoros kapcsolatban a PNL-t hogyan kerülte el a fertőző „vörös lepra”, máig rejtély. Az USR az egész politikai rendszert a kukába vágná. Kivéve a PNL-t meg még azokat, akik jól jönnének egy új többséghez. Jöjjenek a fiatalok! – üvöltik teli torokból, majd pajzsukra emelik a sok helyen megfordult Dacian Cioloșt. Akinek a kormányát alig három és fél évvel ezelőtt a PSD is megszavazta a parlamentben, miután a Brüsszelből hazatért uniós exbiztos egyeztetett a szociáldemokraták vezetőjével. Bizonyos Liviu Dragneával.

Corneliu Coposu, a romániai forradalom után újjáalakult Nemzeti Parasztpárt legendás vezetője 1990 áprilisában a következőt nyilatkozta: a Románián ülő átok az lesz, hogy húsz-huszonöt évvel a rendszerváltást követően a politikai paletta bal, illetve jobb oldalán egyaránt a Nemzeti Megmentési Front, a FSN található majd. Jóslata bevált. A most vérre menő harcot színlelő román parlamenti pártok vezetői tulajdonképpen egyazon akolból indultak. Erkölcsi megfontolásokról beszélni a mostani választások kapcsán felesleges. Nem Európáról, nem a jövőről s a legkevésbé Dragneáról és a korrupcióról szól a küzdelem. A megszokott, klasszikus román pártvetélkedő ez erőteljesebb hangolással, hiszen nyakunkon az elnökválasztás.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »