Átlépnek a Fidesz-frakción?

Információink szerint hideg zuhanyként érte a fideszes képviselők egy részét is az a bejelentés, hogy a frakció felhatalmazza a miniszterelnököt a Kanada és az Európai Unió közötti szabad kereskedelmi egyezmény (CETA) aláírására. Távolról sem voltak ugyanis egységesek a honatyák a hazánk szuverenitását és mezőgazdaságát súlyosan veszélyeztető megállapodás ügyében.

Hírdetés

Úgy tudjuk, miután a keddi Fidesz–KDNP-frakcióülésen egyértelművé vált, hogy a CETA nem megy át, a miniszterelnök visszakérte kormányzati hatáskörbe a megállapodás jóváhagyását úgy, hogy érdemben meg sem vitatták. Indoklásképpen állítólag elhangzott, hogy Magyarország számára általában előnyösek a szabad kereskedelmi megállapodások, és nincs szükség arra, hogy hazánk a CETA elutasításával újabb frontot nyisson Brüsszellel szemben.

Bár az egyezményt elutasító képviselők és a civil szervezetek is csalódottak, még nem adták fel, hiszen a CETA életbelépéséhez szükséges tagállami ratifikációk évekig elhúzódhatnak. Addig számos ponton meg lehet támadni a megállapodást, például az Európai Bíróságon.

A témához kapcsolódóan íródott a Magyar Nemzet csütörtöki vezércikke.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »