Átkutatják a Bundeswehr valamennyi laktanyáját, ugyanis Wehrmacht-sisakokat találtak a "terrorista" főhadnagynál

Átkutatják a német hadsereg (Bundeswehr) valamennyi laktanyáját, támaszpontját és egyéb telephelyét, mert egy "terrorgyanús esettel" összefüggésben a nemzetiszocialista Németország hadereje, a Wehrmacht idejéből származó tárgyak kerültek elő – erősítette meg hétfőn a német védelmi minisztérium szóvivője a vizsgálatról szóló sajtóhíreket.

Boris Nannt a berlini kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a Bundeswehr főfelügyelője, Volker Wieker utasítása alapján valamennyi szolgálati helyen ellenőrizni kell, hogy miként érvényesülnek a Bundeswehr "hagyományértelmezésére" vonatkozó szabályok.

Magát szíriai menedékkérőnek álcázó főhadnagy ellen indult eljárás

A főfelügyelő a magát szíriai menedékkérőnek álcázó Franco A. ügyével kapcsolatban rendelte el a vizsgálatot, mert “Wehrmacht-ereklyéket” találtak a "terrorgyanú" miatt előzetes letartóztatásba helyezett főhadnagy szolgálati helyén, a franciaországi Illkirchben – a német-francia dandár egyik egységének támaszpontján -, valamint Donaueschingenben, a dandár egy másik egységének szolgálati helyén. A vizsgálat május 16-ig tart – mondta a szóvivő.

Ursula von der Leyen védelmi miniszter asszony a napokban az üggyel kapcsolatban azt bizonygatta, hogy a Wehrmacht “semmilyen módon nem alkotja a Bundeswehr hagyományainak részét”.

Sajtóhírek szerint a két laktanyában a többi között Wehrmacht-sisakokat és -kitüntetéseket találtak.

Franco A.-t április végén helyezték előzetes letartóztatásba. Az állam elleni súlyos, erőszakos bűncselekmény előkészítésével (véletlenül sem Németország elárasztását értik ez alatt, sajnos – a szerk.) gyanúsított katona 2015 decemberében szíriai álnéven regisztráltatta magát menedékkérőként, és 2016 decemberében úgynevezett oltalmazotti státust kapott.

Hírdetés

Korábban felfigyeltek egészséges nézeteire

Német sajtójelentések szerint 2013-ban egy franciaországi katonai akadémián nem fogadták el a tanulmányait záró dolgozatát, mert radikális jobboldali gondolatokat vetett papírra, ezért újra kellett írnia a munkát, a Bundeswehrnél pedig 2014-ben felfigyeltek "szélsőséges jobboldali nézeteire", de "nem tettek lépéseket".

A kettős életet élő katona az idén január végén elrejtett egy lőfegyvert a bécsi nemzetközi repülőtéren egy mosdóban, és amikor február elején megpróbálta magához venni, az osztrák hatóságok őrizetbe vették.

Engedély nélküli fegyverviselés miatt indítottak eljárást ellene, és rövidesen szabadlábra helyezték. Azonban a férfitől vett ujjnyomatok ellenőrzése kimutatta, hogy szíriai oltalmazottként is szerepel a német nyilvántartásokban.

A Der Tagesspiegel című lap szerint egy “halállista” is előkerült, amelyen mások mellett Joachim Gauck volt államfő és Heiko Maas igazságügyi miniszter neve szerepel.

A Hessen tartományi Offenbachból származó Franco A. mellett előzetes letartóztatásba helyezték egy feltételezett társát, egy 24 éves offenbachi fiatalembert is.

A Der Tagesspiegel forrásai elmondták, hogy további gyanúsítottak is a hatóságok látókörébe kerülhetnek, ami felveti azt az eshetőséget, hogy "terrorista sejtről" van szó.

A Bundeswehrnél mintegy 170 ezer hivatásos katona és 10 ezer önkéntes szolgál. A német hadsereg jelenleg 16 külföldi küldetésben vesz részt, csaknem 3300 katonával.

(MTI nyomán)

Előzmények:

Támadási terv sáskák, halállista politikusok ellen – szélsőjobbos hálózattal riogatnak Németországban

Egy német főhadnagy nem bírta tovább: sáskát akart ritkítani – a liberális idióták pedig elhitték neki, hogy szír, segélyt is kapott


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »