Átírták a labdarúgás szabálykönyvét – A legfontosabb idei módosításokat értelmeztük

Átírták a labdarúgás szabálykönyvét – A legfontosabb idei módosításokat értelmeztük

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete (IFAB) 2019. március 2-án a skóciai Aberdeenben tartott közgyűlésén több pontban is módosította a játékszabályokat. Az új rendelkezések már a 2019/20-as idénytől érvénybe léptek. A szabályváltozások helyes értelmezéséhez és megértéséhez a játékvezető-megfigyelőként tevékenykedő Oláh József egykori első ligás játékvezető, a Kovászna Megyei Labdarúgó-szövetség jelenlegi elnöke szolgált magyarázatokkal.
Az első lényeges módosítás a mérkőzés alatt a kispadon helyet foglaló technikai stáb tagjaira vonatkozik, bárki közülük sárga lapos figyelmeztetésben részesülhet sportszerűtlen viselkedés esetén, vagy akár kiállítást jelentő piros lapot is felmutathat a játékvezető.

„Külön felhívták a sípmesterek figyelmét, hogy ne tolerálják az ilyen jellegű kihágásokat. Tulajdonképpen három szankciót jelöl meg a szabályzat:

Hírdetés

A kispad ellenőrzésében a negyedik játékvezetőnek van nagy szerepe, mert a mérkőzést vezető játékvezetőnek nem áll módjukban erre is figyelni” – magyarázta Oláh József.

A szakértő véleménye szerint, ha a szabályzat nem is annyira megengedő, az emberi tényező mégis sokat számíthat egy-egy vehemensebb edző lecsendesítésében. Nagy hiányossága azonban ennek az új rendelkezésnek, hogy a sárga lapos figyelmeztetésre nem ír elő semmilyen büntetést, még akkor sem, ha a technikai stáb tagjai közül valakinek több egymást követő mérkőzésen is felmutatják.

Egy újabb fontos szabálymódosítás a cserékre vonatkozik, és előírja, hogy a lecserélt játékos köteles a hozzá legközelebb eső vonalon elhagyni a játékteret. „Persze, itt is vannak kivételek, mondjuk sérülések esetén, vagy abban az esetben, ha a játékos nincs biztonságban, mivel éppen az ellenfél szurkolótábora előtt kellene lemennie a pályáról. Ilyenkor a játékvezető megengedheti, hogy a kispad irányába vonuljon le.

– hangsúlyozta az egykori sípmester.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »