Átírja a történelmet Orbán az erkélyével?

Átírja a történelmet Orbán az erkélyével?

Nekiálltak a Várban a Karmelita-kolostor átalakításának – írja a 444.hu. Az épület első emeletén, a Dunára néző részen – ahol a miniszterelnöki munkahely lesz – erkély épülhet. Az épület része a világörökséggé nyilvánított Duna-partnak.

Egy építészfórum szúrta ki, hogy ennek érdekében hét ablakot már ki is bontottak.

L. Simon László államtitkár korábban azt nyilatkozta: luxus az, hogy a Vár legszebb panorámával rendelkező épületében a Várgondnokság Kft. technikai személyzete üljön – idézi fel a 444.hu.

Ugyanakkor mindeddig azt hangoztatták, hogy mindent a Hauszmann Alajos idején érvényes állapotnak megfelelően akarnak átalakítani. Maga Orbán Viktor is megfogalmazta pár hete Tatabányán, hogy mi a kormány alapvetése történelmi épületek felújításánál: minden legyen úgy, ahogy régen volt. Ehhez képest egy soha nem létezett erkély újdonságot jelentene az épületen – teszi hozzá a portál. Mivel a Karmelita-kolostor is része a világörökséggé nyilvánított Duna-partnak, bármely változtatás esetén egyeztetni kell az Unescóval.

Hírdetés

Kérdéseinket a témában elküldtük a Miniszterelnökségnek. Arra voltunk kíváncsiak, hogy megtörtént-e az egyeztetés, valóban erkély épül-e és amennyiben igen, erre miért van szükség. Ha megérkezik a válasz, frissítjük cikkünket.

Keszekusza költözés

Ismert, 2014 júniusában jelentették be, hogy a budai Várban lévő Karmelita-kolostorból a Millenárisra költöztetik a Nemzeti Táncszínházat, mivel az épületet a Miniszterelnökség foglalja el – ezzel kapcsolatban Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója adott interjút nekünk.

Ugyanakkor Lázár János 2015. december 14-én azt mondta: „a Miniszterelnökség költözik a Várba, alapvetően a Karmelitába, erről szól a kormánydöntés. Természetesen átmeneti jelleggel, akár évtizedekre más számára is elérhetővé tesszük az épületet. A lényeg az, hogy a Sándor-palota a miniszterelnök hivatala. A mindenkori miniszterelnöki hivatal, kancellária vagy miniszterelnökség pedig a Karmelita” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Mint megírtuk, a kormány a hírek szerint a nyár elejéig felszámolja a közel 145 éves intézményes magyar műemlékvédelmet: megszűnik az épített örökség megóvásáért eddig felelős Forster-központ, maradéka pedig beolvad a Miniszterelnökségbe. A hazai örökségvédelem, bár 2010 előtt viszonylag erős érdekérvényesítő képességgel rendelkezett, korábban is könnyen kijátszható volt. A Fidesz 2010-es hatalomra jutása óta viszont a helyzet drámaian romlott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »