Áthelyeztette át Putyin az orosz Távol-Kelet székhelyét

Rendeletben helyeztette át Habarovszkból Vlagyivosztokba csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök a Távol-keleti Szövetségi Körzet székhelyét.

A makrorégió székhelyének áthelyezését Oleg Kozsemjako, az orosz Tengermelléki terület ügyvezető kormányzója kezdeményezte október elején. Egyebek között azzal érvelt, hogy állam- és kormányfők részvételével éppen Vlagyivosztokban rendezik meg az éves Keleti Gazdasági Fórumot, és a térség fejlesztését célzó számos projekt is ebből a városból indult ki.

Az ötletet az Interfax hírügynökség szerint mind Szergej Furgal, a Habarovszki terület kormányzója, mind Szergej Kravcsuk, Vlagyivosztok polgármestere ellenezte. Putyin viszont, a Távol-Kelet fejlesztésében illetékes minisztérium előzetes tanulmánya alapján, a Kreml szóvivőjének közlése szerint hétfőn áldását adta a változásra.

Hírdetés

Kozsemjakót, aki korábban Szahalint igazgatta, az orosz elnök azt követően nevezte ki ügyvivőnek a Tengermelléki terület élére, hogy csalások miatt a választási hatóság megsemmisítette a szeptember 9-én és 16-án, két fordulóban megtartott helyi kormányzóválasztás eredményét.

A választást, amelyen a hivatalban lévő ügyvezető kormányzó, az Egységes Oroszország által támogatott, de függetlenként bejegyzett Kozsemjako is indul, vasárnap tartják meg. A politikus az elmúlt hónapokban az országos állami tévécsatornák hírműsorainak gyakori szereplőjévé vált.

Szeptemberben Oroszország 22 régiójában tartottak vezetőválasztást, amelyek közül 18-at a kormányzó Egységes Oroszország nyert meg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »