Átadták az őskori kerámiaégető kemencét Füleken

Átadták az őskori kerámiaégető kemencét Füleken

Május 26-án a füleki várban átadták a tavaly épített őskori kemencét. „Az első szikra meggyújtásában” a polgármesteren kívül részt vettek az anyagi hozzájárulást nyújtó szervezetek, valamint a kemence megalkotója, Holíková Amália.

A hagyományos eljárással készült tűzhely megépítésének célja élményszerűen megismerni azon őskori emberek életét, akik a füleki várhegyet is lakták. A kemence építésével Holíková Amália fazekast bízták meg, aki a korhű tüzelőberendezések építésére szakosodik.

Illés Gábor, a Füleki Vármúzeum munkatársa elmondta, a füleki vár területéről nagyon sok őskori kerámia került elő. Innen jött az ötlet, hogy újdonság gyanánt építsenek egy két méter hosszú őskori kupolás kemencét, melyet különféle workshopok alkalmával az érdeklődők is kipróbálhatnak.

Hírdetés

Agócs Attila polgármester hangsúlyozta, minden olyan elem, amely a vár attrakcióit bővíti, hozzájárul a marketing fejlesztéséhez.

„Minden újdonság egyrészt felkelti azoknak az érdeklődését, akik már jártak itt. Másrészt pedig az, ahogyan elmeséljük a vár történetét, teljesen más perspektívával bővül. Hiszen eddig arról beszéltünk, hogy ez egy középkori vár, koraújkori erődítmény. Mostantól viszont őskori leleteknek a korabeli elkészülését lehet majd megtekinteni. Vagyis 3-5 ezer évvel visszamenőleg kibővítjük azt a történetet, amit el lehet a füleki várról mesélni. Azt gondolom, hogy ez sokkal érdekesebbé teszi a látogatást” – mondta.

A kemencét a régészeti feltárások alapján kerámiák, agyagedények és egyéb tárgyak kiégetésére használják majd a Füleki Vármúzeum rendezvényein, a helyi általános és középiskolák rendhagyó tanóráin, valamint előre bejelentett csoportok számára szervezett kézműves-foglalkozásokon és workshopokon. A projekt fő támogatói a Turisztikai Nógrád és Polyána Desztinációs Menedzsment és a Besztercebányai Megyei Önkormányzat Itthon Jó Regionális Fejlesztési Ügynöksége voltak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »