Átadták a Tegyünk Kézdiszékért díjakat (Kézdivásárhely)

Átadták a Tegyünk Kézdiszékért díjakat (Kézdivásárhely)

A Tegyünk Kézdiszékért Tömörülés negyedszer díjazta tegnap este a kézdivásárhelyi Vigadó színháztermében – betartva a járványügyi előírásokat – a közösség azon tagjait, akik az elmúlt években önzetlenül, becsülettel és alázattal tettek Kézdiszékért, annak polgáraiért.

A Tegyünk Kézdiszékért Tömörülés nonprofit civil szervezetet öt évvel ezelőtt alapították. A díjjal olyan személyekre hívják fel a közfigyelmet, akik munkájukért nem vártak-várnak külön jutalmat-juttatást, mindig ott segítenek, ahol lehet és kell. Azokat díjazzák, akik a közösségépítés, történelmi értékeink megőrzése, a kézművesség, térségük szépségeinek, értékeinek népszerűsítése, az innováció, környezetfenntartás, illetve fejlesztés vagy a sport területén önzetlenül dolgoznak a köz érdekében.

Az idei díjazottak: Ábri Béla zenetanár, Jánó Mihály művészettörténész, Kakucs Béla – fráter Szilveszter ferences rendi szerzetes, Sárosi Csaba grafikus, Szőcs Piroska nyugalmazott tanár és Veres László testnevelő tanár, cselgáncsedző.

Az esemény nyitányaként Józsa Irén nyugalmazott magyartanár a civil szervezet nevében a „Halandó: nézlek. / Örökkévalóságunk / közöttünk ragyog” Fodor Ákos-idézettel köszöntötte a jelenlévőket, közben a közönség kivetített képek segítségével a tömörülés ötéves tevékenységéből kaphatott ízelítőt, majd az idei év kitüntetettjeit díjazták.

„Jánó Mihály muzeológus, művészettörténész, kritikus és szakíró a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen szerzett történelem–filozófia szakos diplomát. 1983 és 1991 között a Sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum képtárának vezetője, majd művelődési főtanácsos. Szakterülete a középkori ikonográfia és a Szent László-ábrázolások kutatása, valamint a kortárs művészet irányzatai. Ő Kézdiszék kulturális örökségének legavatottabb kutatója” – hangzott el többek között Deák Ferenc magyartanár, művészetkritikus méltatásában. A díjat Hegedűs Ferenc és Csüdör Katalin nyújtotta át.

Hírdetés

Sárosi Csaba képzőművészeti munkásságát Dobolyi Annamária muzeológus, művészettörténész méltatta. „Sárosi Csaba grafikus 1951. november 23-án született Szászrégenben. Iskoláit Marosvásárhelyen, majd Gyergyóalfaluban végezte, ez utóbbi helyen felfedezője, irányítója és későbbi mestere, Sövér Elek diákjaként. 1980-ban államvizsgázott a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán, Feszt László osztályában. Rajztanári kinevezése révén 1980-ban kerül Kézdivásárhelyre, ahol az egykori 1-es és 3-as számú általános iskolában kezd el tanítani. Számos egyéni és csoportos kiállítása volt Erdélyben és Magyarországon. Aktív résztvevője a minden évben megszervezésre kerülő március 15-i és Csoma-tárlatoknak, illetve az Incitato-, Ika- és Vadárvácska művésztáboroknak.” A díjat Barta Vilmos és Józsa Irén adta át.

Harmadikként Kakucs Bélát – Szilveszter testvért díjazták. Laudációját Fórika Balázs, a kantai Szentháromság plébániatemplom kántora mondta. „Szilveszter barát 1961. április 4-én született Nyárádremetén, tanulmányait szülőfalujában és a gyulafehérvári kisszemináriumban végezte, majd a teológia elvégzése után 1987. június 21-én Jakab Antal püspök pappá szentelte. Papi állomáshelyei: Zetelaka, Sepsiszentgyörgy és Medgyes voltak, 1996-ban belépett a ferences rendbe, ünnepélyes fogadalmát 2001. augusztus 12-én tette le. Az anyaországban töltött tanulmányi évei után Dés, Marosvásárhely, Vajdahunyad, Kolozsvár, Brassó, Kaplony, majd Csíksomlyó voltak ferences állomáshelyei, 2013-tól Esztelneken tevékenykedik. Az esztelneki ferences kolostortemplomban végzett papi szolgálat mellett 2021 februárjától Kovács Gergely érsek megbízásából Esztelnek és Kurtapatak katolikusainak lett a lelkipásztora Bernardin atyával együtt.” A díjat Szőcs Szigyártó Emese és Tóth László adta át.

A következő díjazott, Szőcs Piroska nyugalmazott pedagógus 1944. április 20-án született Kézdivásárhelyen. Laudációját Kádár Matild, az Együtt a Rák Ellen a Jövőért Egyesület jelenlegi elnöke tartotta. „Életútja ebben a városban zajlik kisebb kitérőkkel. Ide fűzik a gyermekkor csodálatos élményei, itt élte át szorgalmas diákéveit, itt alapított családot, tanított, nevelt sok-sok nemzedéket. Itt tevékenykedett igaz szívvel, hittel, jó szándékkel, sikerrel mint feleség, anya, tanár, jó barát és az Együtt a Rák Ellen a Jövőért Egyesület elnökeként, majd tiszteletbeli elnökeként sok-sok éven át. Legnagyobb motiváció számára a segítségnyújtás, biztatás, hogy legyen mindig akaraterő küzdeni az egészségért, társainkért önfegyelemmel, kitartással.” A díjat Szőcs Szigyártó Emese és Tóth László adta át.

Veres László testnevelő tanárt, cselgáncsedzőt is díjazták. Méltatója Bejan András történelemtanár, a Nagy Mózes Elméleti Líceum igazgatója volt. „1970. január 12-én született Kézdivásárhelyen. Iskoláit szülővárosában és Csíkszeredában végezte, majd a bákói egyetem testnevelési karán szerzett tanári oklevelet, ahol cselgáncsra és labdarúgásra szakosodott. 1996 óta edzősködik Kézdivásárhelyen, a Nagy Mózes Sportklub és az ozsdolai csoport cselgáncsozóit edzi. Ezernél több tanítványa volt. Az országos bajnokságokon szerzett érmek száma meghaladja a százat, a Balkán-bajnokságon pedig öt érmet szereztek.” A díjat Barta Vilmos és Orbán Imola adta át.

Utolsóként Ábri Béla zenetanárt díjazták. Méltatójaként Rancz-Gyárfás Elemér, a kézdiszentléleki Apor István-iskola igazgatója elmondta: „Ábri Béla 1965. október 31-én látta meg a napvilágot a Perkő aljában, Kézdiszentléleken, amely azóta is a szíve csücske. Tanulmányait szülőfalujában kezdte, a Nagy Mózes Elméleti Líceumban érettségizett 1984-ben, majd a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerzett zenepedagógia diplomát. Jelenleg is Kézdiszentléleken él feleségével és két fiával. Az évek során helyi és környékbeli előadások mellett sok erdélyi és magyarországi néptáncfesztiválon vett részt, valamint szülőfaluja és a testvértelepülések kapcsolatának ápolásában nagy szerepe volt. A hegedű és Ábri Béla neve összefonódott mindörökre.” A díjat Fórika Balázs és Csüdör Katalin adta át.

A díjátadó gálán felépett a kézdiszentléleki Lau-Duo zenekar, az esztelneki egyházi kórus, valamint Ábri Béla és zenekara, illetve a Finom zenekar. Az ünnepséget Józsa Irén Hamvas Béla gondolataival zárta, majd köszönetet mondott a Tegyünk Kézdiszékért Tömörülésnek az ünnepség megszervezéséért és lebonyolításáért, a Vigadó Művelődési Háznak, a méltatóknak, a fő támogatóknak, Barta Vilmos és Hegedűs Ferenc vállalkozóknak, Vetró András szobrásznak a plakettek tervezéséért, Rancz Zsoltnak az arculatkreációért, a kézdiszentléleki Tompos Olgának, a Mesevirágüzlet tulajdonosának a virágokért, a fellépőknek és mindazoknak, akik a teremben megjelentek, hogy együtt ünnepelhessenek.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »