Átadták a Csoóri Sándor program támogatásait a Felvidéken

Átadták a Csoóri Sándor program támogatásait a Felvidéken

Kultúránk az önbecsülésünk alapja – jelentette ki Kardosné Gyurkó Katalin, a Kulturális és Innovációs (KIM) tárca miniszteri tanácsadója a felvidéki Ógyallán, ahol átadta a Csoóri Sándor program idei felvidéki díjazottjainak a támogatásokhoz járó okleveleket szombaton.

Átadták a Csoóri Sándor Program támogatásait a Felvidéken

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) által közzétett képen Kardosné Gyurkó Katalin, a tárca miniszteri tanácsadója Deme László, a Bellő néptáncegyüttes vezetője, a Csoóri Sándor Program díjazottja (k) és Gubík László, a felvidéki Magyar Szövetség elnöke társaságában a felvidéki Ógyallán (Hurbanovo), 2024. október 19-én. MTI/KIM/Szabó Nándor

A Révkomáromhoz közeli, jelentős részben magyarok lakta település művelődési központjában tartott ünnepélyes átadón a miniszteri főtanácsadó a kultúra, a hagyományok megtartó és közösségformáló szerepéről beszélt.

„Kultúránk az önbecsülésünk alapja, ez adja karunk erejét, gondolataink tisztaságát, szívünk izmainak kitartását, a szorgalmat a hangszer, vagy a tánc megtanulásához, ahhoz, hogy azt érezhessük: többek vagyunk önmagunknál, mi egy csodálatos kultúra és nemzet értékeinek hordozói vagyunk” – fogalmazott Kardosné Gyurkó Katalin, rámutatva: a magyarok gazdagsága ezen a téren Európában és a világon is szinte példátlan.

Hírdetés

Elmondta: a kultúra megőrzése és a jövő nemzedékeknek történő átadása rendkívül nagy a tétje, sok helyen egyenesen a megmaradás a tét. Hozzátette: amikor jövőképet keresünk, észre kell venni, hogy az már évszázadok óta itt van velünk és őrzi azt, ami közös bennünk.

„A Népdal, a néptánc maga a magyar összefogás, egyfajta szellemi DNS, lelki állampolgárság, amit nem lehet elvenni. Aki közösségben gondolkodik, az közösségre talál, s a közösség az, amely képes a megmaradásra, a fejlődésre – a megélt közösségi lét a jövő záloga”
– jelentette ki Kardosné Gyurkó Katalin. Rámutatott: élő az a kultúra, amelyet az idősebbek fontosnak tartanak átadni és az a kultúra, amelyet a fiatalok örömmel sajátítanak el, s ezen a módon nemzedékről nemzedékre fiatalodni tudnak a kulturális kincseink.

A rendezvényen ugyancsak részt vett Gubík László a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség újonnan megválasztott elnöke, aki beszédében kiemelte a hagyományos kultúra átadása terén tevékenykedő szervezetek munkájának fontosságát, illetve hangsúlyozta ennek a közösségépítésben játszott szerepét.

„A népi kultúra és a népi emlékezet ápolását nem lehet eléggé megbecsülni” – szögezte le Gubík László, rámutatva: ahol tevőlegesen ápolják a népi kultúrát ott annak is nagyobb a valószínűsége, hogy az ott élő fiatalok megmaradnak a szülőföldjükön.

Kijelentette: a népi kultúra fenntartásában játszott szerepükért hála jár a díjazottaknak, de természetesen Magyarország kormányának is a segítségért, mivel a támogatás nélkül jóval nehezebb lenne ápolni a népi kultúrát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »