Átadás-átvétel: az I. kerületben és Zuglóban már körvonalazódnak egyes ügyek

Átadás-átvétel: az I. kerületben és Zuglóban már körvonalazódnak egyes ügyek

Minden érintett budapesti kerületben befejeződött a régi és az új polgármester közötti átadás-átvétel.

A Fidesz-KDNP polgármesterei összesen tíz budapesti kerületben távoznak tisztségükből. A leköszönő kerületvezetők összesen 93 milliárd forinttal adták át kerületüket az új vezetésnek – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

„A tíz érintett kerület számláin 71,2 milliárd forint található, illetve állampapírban vagy lekötött betétben további 21,5 milliárd forint szerepel az átadás-átvételi jegyzőkönyvekben, amelyeket az új polgármesterek is aláírtak.

A leggazdagabbak között van Terézváros, Józsefváros és Erzsébetváros,

ez a három kerület 10 milliárd forintot meghaladó forrást hagyott az új polgármesterre, de a legalacsonyabb számlaegyenleg is több mint 5,5 milliárd forintot tartalmaz. Hiány és adósság sehol sincsen” – mondta Kocsis Máté.

Az átadás-átvétel a legtöbb helyen zavartalanul folyt le, a leköszönő vezetők közösségi oldalukon köszönték meg az eddigi támogatást, és szinte valamennyien beszámoltak az általuk vezetett kerület anyagi helyzetéről is. Az átadás-átvétel ugyanakkor nem csupán a képletes kasszakulcsokat és a folyó ügyeket érintheti. V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere közösségi oldalán szombaton a felelőtlen közvagyon-gazdálkodás példájaként hozta fel a Pénzügyminisztérium korábbi épületének budavári visszaépítését. A megválasztott vezető korábban azt mondta,

csontvázak kiesésére számít

az átadás-átvétel után.

Hírdetés

Kocsis Máté szerint ez alaptalan politikai szöveg.

A főpolgármesteri átadás-átvétel a felek szerint baráti hangulatban telt. Karácsony Gergely hangsúlyozta, örül, hogy nem haraggal, hanem barátsággal váltak el Tarlós Istvánnal.

„Valójában nem váltunk el egymástól, hiszen ígéretet tett arra, hogy ha bármiben segítségre szorulok, akkor nyitott arra, hogy segítse a munkámat” – mondta a megválasztott főpolgármester.

Karácsony Gergelyt Zuglóban polgármesterként az MSZP-s Horváth Csaba váltotta.

„A munkatársaink igen részletes dokumentációt készítettek arról, hogy mik a folyamatban lévő ügyek, mi az, amiről mindenképpen tudnia kell a polgármesternek,

lesz éjszakai olvasmány”

– jelezte Zugló előző vezetője.

Horváth Csaba az átadás-átvétel után egy módosító rendelettel csökkentette volna az önkormányzat vagyonát érintő ügyekben a kerületi képviselő-testület döntési jogkörét, ám azt már vissza is vonta, mert ahogy fogalmazott,

„félremagyarázták” a törekvését.

A polgármester a beterjesztést a Népszavának azzal indokolta, hogy nem lehet minden üggyel megvárni a havonta, kéthavonta tartott testületi üléseket.

Az újonnan felálló képviselő-testületek alakulóülése után a polgármesterek is leteszik a hivatali esküt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »