Át akarta vágni az elnököt, most kénytelen lemondani az ukrán miniszterelnök

Át akarta vágni az elnököt, most kénytelen lemondani az ukrán miniszterelnök

Írásban benyújtotta lemondását Olekszij Honcsaruk ukrán kormányfő Volodimir Zelenszkij elnöknek, jelentette be Facebook-oldalán az érintett.

Az elnöki hivatal közölte, hogy megkapták a miniszterelnök nyilatkozatát. A közleményben egyben utaltak arra, hogy az államfő fontolóra veszi a miniszterelnök lemondólevelében foglaltakat, döntéséről később tájékoztatnak. Honcsaruk Facebook-bejegyzésében hangsúlyozta: azért vállalta a miniszterelnöki posztot, hogy végrehajtsa Zelenszkij programját.

Hírdetés

„Számomra ő (Zelenszkij) a nyitottság és tisztesség példája. Annak érdekében, hogy kiküszöböljük az elnök iránti tiszteletünkkel és bizalmunkkal kapcsolatos kétségeket, a lemondólevelet megírtam és átadtam az elnöknek, felhatalmazva arra, hogy benyújtsa a parlamentnek” – írta a kormányfő.

A fenti állítás annak fényében igen furcsa, hogy Honcsaruk azért kénytelen lemondani, mert kiderült néhány bizalmasával arról tárgyalt, miként vezessék félre Zelenszkij elnököt az országot érintő gazdasági kérdésekben. Két napja ugyanis nyilvánosságra került egy hangfelvétel az interneten, amelyen állítólag ő kormánytagokkal és jegybanki vezetőkkel arról értekezik, miként vezessék félre az elnököt, amikor megmagyarázzák neki a nemzeti valuta árfolyamának alakulását és az országban zajló gazdasági folyamatokat. A felvételen – amelynek valódiságát egyelőre a kormányoldalon cáfolják, de legalábbis kétségbe vonják – egy Honcsarukéhoz hasonlító hangú szereplő kijelenti, hogy Zelenszkij alig ért valamit a pénzügyekből, és saját magát „tudatlannak” nevezi általában a gazdasági kérdésekben.

A lemondásáról szóló pénteki üzenetében a miniszterelnök ecsetelte a tisztségében eddig eltöltött négy hónap alatt elért eredményeit. Hozzátette, hogy ezen kívül csapata megteremtette az alapot az ország 2020. évi fejlődéséhez. Honcsaruk  fő kihívásnak az állami szektorban tapasztalható korrupció leküzdését nevezte, hozzátéve, hogy néhány hónap alatt meglehetősen nehéz megszüntetni a több évtized alatt kiépült „korrupciós sémákat”. Kabinetjét „tisztességes emberek csoportjának” nevezte, és biztosított afelől, hogy „a kormányzat legfelső szintjén nincs korrupció”.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »