Aszteroida száguldott el a Föld mellett

Aszteroida száguldott el a Föld mellett

Az Antarktisz felett október 24-én elhaladó objektum érkezéséről még a tudósok sem tudtak, ugyanis az a Nap irányából közelítette meg a Földet.

A múlt héten egy hűtőszekrény nagyságú aszteroida száguldott el a Föld mellett, a csillagászok pedig csak órákkal távozása után fedezték fel az objektumot – tájékoztatott a LiveScience-re hivatkozva a Hirado.

Az Antarktisz felett október 24-én elhaladó objektum érkezéséről még a tudósok sem tudtak, ugyanis az a Nap irányából közelítette meg a Földet,

így a viszonylag halvány és kicsi látogatót a legközelebbi ponton való elhaladás után körülbelül 4 óráig még nem vették észre.

Mivel leginkább a Nap irányából közelednek az aszteroidák, a NASA Földközeli Objektumkutatási Központja (CNEOS) ma még nem tudja azonosítani az objektumokat, mivel a Nap fényes sugarai elzárják a kilátást. Szó szerint elvakít bennünket a Nap.

Hírdetés

A 2021 UA1 névre keresztelt űrszikla a harmadik legközelebb elrepülő (valaha feljegyzett) aszteroida – közölte a CNET .

Ám mindössze 2 méter átmérőjével az UA1 túl kicsi volt ahhoz, hogy veszélyt jelentsen a Föld lakóira. Még ha be is csapódott volna, nagy része a légkörben égett volna el – számolt be a CNET.

Ahhoz, hogy egy objektumot veszélyesnek lehessen nyilvánítani,

legalább 140 méter átmérőjűnek kell lennie, adta hírül a NASA.

Az eddigi rekorder aszteroida, a tavaly novemberi 2020 VT4, az ISS-sel nagyjából azonos magasságban, mindössze 400 kilométerrel a fejünk fölött száguldott el.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »