Aszalás – a legősibb tartósítási mód

Aszalás – a legősibb tartósítási mód

Nem csak a legősibb, de a legegyszerűbb is!  Bár az aszalásról leginkább az aszalt gyümölcsök jutnak eszükbe, kitűnően aszalhatóak még a zöldségek, a zöldfűszerek, a húsok, valamint a gomba is. 

Miért jó ez nekem?

Egyszerűsége mellett rendkívül egészséges is, hisz vegyi anyagok használata nélkül csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerből, az értékes tápanyagok és cukortartalom megmarad.  Téli időszakban kiváló vitamin-, ásványi anyag és rostforrás.

További előnye, hogy hónapokig vagy akár évekig eláll, helyigénye, súlya akár tizede is lehet a friss élelmiszerének.

Vigyázat! Iparszerű aszalás során gyakran használnak vegyi anyagokat, cukros oldatokat az aszalvány színének, állagának megőrzésére, ezért mindig olvassuk el a csomagoláson feltüntetett tájékoztatót, és ennek ismeretében döntsünk a termék fogyasztásáról.

Hogyan is kell?

Legkézenfekvőbb és legolcsóbb a napon történő aszalás. Sikere nagyban függ a napsütéses órák számától, mindemellett biztosítani kell az optimális szellőzést és a rovarok elleni védelmet.

Hírdetés

Gyorsabb, de drága és energiaigényes megoldás a sütőben történő aszalás. Itt is kulcsfontosságú a szellőzés, ez legkönnyebben nyitott sütőajtóval biztosítható.

Közepes energiafogyasztású és praktikus lehetőség az elektromos aszalógép. Nem igényel különösebb szakértelmet és odafigyelést, csak a használati útmutatóban foglaltakat kell követni.

Nagyobb mennyiség aszalásánál célszerű a környezetbarát és megújuló energiák használata. Ez történhet fatüzelésű aszalókkal, a kemencék „hulladék” hőjének felhasználásával, vagy akár saját építésű napkollektoros aszaló építésével is. Abban, hogy miként építsünk ilyen aszalókat, illetve növényenként milyen aszalási módot kövessünk segítségünkre lehet a Miskolci Ökológiai Intézet útmutatója. 

Tipp: Ha kicsit körülnézünk házunk táján, számos aszalási lehetőséget találhatunk. Megfelel erre a célra a kazán teteje vagy a szobai radiátor, egy jól szellőző üvegház, egy ablakkeret vagy akár egy napon felejtett „kiszuperált” Trabant is. 

 Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

Kép: dreamstime logoboom

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!    Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »