Aszadék szerint az USA direkt bombázta a hadsereget

A szíriai kormányerők elleni légi támadást Deir-ez-Zórnál szándékosan hajtotta végre a Washington vezette nemzetközi koalíció – állította vasárnap Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik tanácsadója.

„Azt gondoljuk, hogy a támadás szándékos volt, mert semmilyen tényező nem utal a helyszínen arra, hogy tévedés vagy baleset történt volna” – mondta el a szombati incidenssel kapcsolatban telefonon az AFP francia hírügynökségnek Butena Sában.

A koalíciós erők szombaton mértek – állításuk szerint tévedésből – több légicsapást a szíriai hadsereg állásaira Deir-ez-Zórnál, de a hadműveletet leállították, amint orosz tisztségviselőktől értesültek róla, hogy nem az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet támadják. A légicsapásoknak legalább 90 halálos áldozatuk és több mint 100 sebesültjük van.

Hírdetés

„Minden ki volt tervelve. Az IÁ tagjai tudtak róla, és amikor előrenyomultak, a légicsapások abbamaradtak” – mondta a tanácsadó.

A deir-ez-zóri támadás miatt teljesen bizonytalanná vált a hétfőn életbe lépett és eredetileg vasárnap éjfélkor lejáró szíriai tűzszünet további sorsa.

A Moszkva és Washington által tető alá hozott fegyvernyugvás jövője szempontjából kedvezőtlen fejlemény az is, hogy vasárnap a tűzszünet életbe lépése óta először légicsapások érték a polgárháború legvéresebb helyszínének számító észak-szíriai Aleppót. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint eddig még azonosítatlan harci gépek lőttek ki rakétákat a város felkelők uralta keleti részére. Egyelőre nem tudni, hány áldozata van a támadásnak.

A szíriai állami televízió korábban azt közölte, hogy a felkelők vasárnap Aleppóban lakott területeket vettek tüzérségi támadás alá. A hét végén a tűzszünet megsértéséről érkeztek hírek Szíria több más tartományából is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »