Aszadé marad Szíria

A kezdetektől támogatta a Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni, 2011-es tüntetéseket Robert Ford, az Egyesült Államok akkori damaszkuszi nagykövete. „Aszad megnyerte a háborút, és hatalmon marad” – jelentette ki most a közel-keleti ügyekkel foglalkozó The National című lapnak Ford, aki szerint fennmarad Irán jelenléte Szíriában.

Az elnököt talán sosem tudják elszámoltatni, s ez olyan realitás, amit kénytelen elfogadni a Nyugat, hiszen sokat nem tehet ellene. Ford szerint, hacsak a Szabad Szí­riai Hadsereget (FSA) és más „lázadó” csoportokat támogató külföldi országok nem invesztálnak lényegesen többet, a milíciáknak nincs esélyük legyőzni Aszadot és orosz meg iráni szövetségeseit. De ha ezt megteszik, akkor sem várhatnak sokkal többet, mint egy elhúzódó háborút, győztes nélkül.

Hírdetés

A volt nagykövet szerint Oroszország és Irán támogatása Aszadnak megkérdőjelezhetetlen, a damaszkuszi vezetés pedig nem fog belenyugodni, hogy az ország egyes részeit még mások irányítsák, és a decentralizációba sem fog belemenni – szövetségeseinek javaslatára sem. A kérdésre, hogy az európai országok újraélesztik-e együttműködésüket Szíriával, Ford azt mondta, el fogják dönteni, mi áll az érdekükben, de politikailag biztosan nem lesz problémamentes.

Donald Trump amerikai elnök már kampányában is ellenezte az Aszad-ellenes milíciák pénzelését és felfegyverzését, a kiképzésükre vonatkozó CIA-programot nemrég le is állították. Emmanuel Macron francia elnök, elődjével szemben, már nem tartja a konfliktus rendezése előfeltételének Aszad távozását, s arról beszélt júniusban, hogy a szíriai elnöknek nincs legitim utódja. Angela Merkel német kancellár számára a jelek szerint még kényelmetlenebb lesz a valósággal a szembenézés, nyárzáró sajtótájékoztatóján ugyanis azt mondta, Aszad erősebb, mint azt ő szeretné. Ennek ellenére azonban szerinte szükség van politikai átmenetre.

mho


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »