Aszad üzent a kurdoknak: "Az amerikaiak zsebre teszik önöket, és csak eszközök lesznek egy alkuban"

Az Egyesült Államok nem fogja megvédeni azokat, akik őrá hagyatkoznak – figyelmeztette az ország északi részének jelentős hányadát ellenőrző kurd erőket vasárnap Bassár el-Aszad szíriai elnök.

Aszad televíziós beszédében nem nevesítette a kurd milíciákat. "Akik az amerikaiakra fogadnak, azoknak azt üzenem, hogy ők nem fogják önöket megvédeni" – fogalmazott Aszad. "Az amerikaiak zsebre teszik önöket, és csak eszközök lesznek egy alkuban" – tette hozzá a szíriai elnök.

"Senki nem fogja önöket megvédeni, csak a hazájuk. Ha nem állnak készen, hogy megvédjék a hazát, akkor nem lesznek mások, mint Törökország rabszolgái" – mondta Bassár el-Aszad.

Hírdetés

A szíriai elnök azt is közölte, hogy minden külföldi katonára megszállóként fognak tekinteni. "Szíria minden négyzetcentiméterét fel fogjuk szabadítani, és minden behatolóra ellenségként tekintünk" – hangoztatta Aszad.

Donald Trump amerikai elnök decemberben jelentette be, hogy kivonja az amerikai katonákat Szíriából, ami aggodalmat keltett a kurdokban, mert így az őket terroristának tekintő Törökország juthat nagyobb szerephez a térségben. Az amerikai támogatást élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab milícia a nyugati koalíció leghatékonyabb helyi segítője volt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban. Az SDF fő erejét azonban az a Népvédelmi Egységek nevű kurd erő adja, amelyet Törökország ugyanúgy terrorszervezetnek tekint, mint a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), amely évtizedek óta fegyveres harcot folytat Törökország ellen.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »