Aszad kész meghozni a legnehezebb döntést

Aszad kész meghozni a legnehezebb döntést

Bassár el-Aszad szíriai elnök akár lemondásáról is kész tárgyalni a hónap végén Asztanában tartandó megbeszéléseken – derül ki abból az interjúból, amelyet francia médiumoknak adott a múlt hét végén, s melyből hétfőn közölt újabb részleteket a szíriai állami média és a francia sajtó.

A szíriai rezsim eddig következetesen ragaszkodott ahhoz, hogy a jelenlegi vezetés részese legyen a politikai átmenetnek. Az ellenzék viszont kizárja az együttműködést Aszaddal és rendszerével.

Az interjúban az elnök világossá tette, arról is hajlandó tárgyalni, hogy ő maradjon-e az ország elnöke, de ennek alkotmányos vonzatai lesznek.

Hírdetés

“Ha erről akarnak tárgyalni, akkor az alkotmányról kell tárgyalnunk” – mondta Aszad, hozzátéve, hogy az alkotmány módosításához népszavazásra lenne szükség, az elnököt pedig a szíriai népnek kell megválasztania.

Az asztanai megbeszélésekről kijelentette: nagy kérdés, hogy ki lesz ott a másik oldal, vagyis az ellenzék részéről.

Hangoztatta, hogy az év végén életbe lépett tűzszünetet az ellenzéki fegyveresek megsértik, s a hadseregnek vissza kell foglalnia azt a területet Damaszkusz közelében, amely a főváros vízellátását biztosítja.

A szíriai államfő abban is eltökéltnek mondta magát, hogy országa minden négyzetcentiméterét felszabadítsa.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »